2012 s-a incheiat pentru trupa Teatrului „Luceafarul” cu un bilant pozitiv.
2012 s-a incheiat pentru trupa Teatrului „Luceafarul” cu un bilant pozitiv. Colaborarile trupei cu artisti de top ai spatiului teatral românesc (Mihai Malaimare, Radu Alexandru Nica, Florin Fieroiu, Cristian Pepino, Cristina Pepino, Daniela Dragulescu, compozitorii Dan Balan, Anda Tabacaru Hogea etc.) au insemnat experiente deosebite care au motivat echipa artistica proprie. Este vital pentru orice trupa sa lucreze cu creatori de virf ai domeniului, ca orice productie sa reprezinte o noua provocare, sa ii evidentieze potentialul artistic. Creatia artistica este un domeniu in continua dinamica, iar artistii trebuie sa tina pasul cu cele mai noi tendinte, cu noile mijloace de expresie artistica.
Premiere
Afisul curent s-a imbogatit cu patru premiere, trei la sala mare –
Sindbad Marinarul dupa 1001 de nopti regia Cristian Pepino, scenografia Cristina Pepino, muzica Dan Balan
O harababura! dupa Ion Sava regia Ion Ciubotaru, scenografia Daniela Dragulescu
L-am ales pe Mos Craciun de Calin Ciobotari regia Ion Ciubotaru, scenografia Viorica Perju
si una la sala mica –
Uimitoarele aventuri ale lui Flick un spectacol de Constantin Brehnescu, scenografia Viorica Perju, muzica Anda Tabacaru Hogea
Workshopuri
In afara de acestea, regizorul si actorul Mihai Malaimare, regizorul Radu Alexandru Nica si coregraful Florin Fieroiu au defasurat ateliere de actorie cu trupa teatrului, pe de o parte, pentru mentinerea in forma artistica si insusirea unor noi mijloace de expresie teatrala, pe de alta parte, pentru pregatirea unor proiecte viitoare.
Numar de spectacole si spectatori
Calitatea spectacolelor s-a reflectat in numarul mare de spectatori 49723, conform actelor contabile, intr-un total de 343 de reprezentatii, atit la sediu, cit si in deplasare, in judet si in orasele importante ale regiunii. Frecventa uzuala este de 2 reprezentatii zilnic, cu exceptia zilelor de relache, luni si simbata, adica o medie de 10 pe saptamina. Gradul de ocupare a salilor a fost 99 la suta. Din iunie pina in decembrie, „Luceafarul” a sustinut o ministagiune la Palas Mall: in fiecare duminica, la Palas Mall s-au spus Povesti pentru copii.
Participari la festivaluri
Spectacolele teatrului au fost selectate si invitate la importante festivaluri din tara (Festivalul International „Puck” Cluj Napoca) si strainatate (Festivalul Mondial al Artei Papusaresti Praga, Festivalul I Teatri del Mondo Italia, la ambele cu O harababura!; Festivalul „Nisetrul de Aur” Volvograd Rusia, cu Uimitoarele aventuri ale lui Flick). La cele cu premii, artistii ieseni au obtinut lauri: pentru Cea mai buna creatie artistica, la Praga pentru spectacolul O harababura! si Cel mai bun actor – Emanuel Florentin ; Premiul pentru cea mai buna dramatizare, Oltita Cintec pentru Dumbrava minunata, acordat de juriul Festivalului International „Puck” Cluj Napoca.
Evenimente organizate
La reusite se inscrie editia a V-a a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tinar – FITPT (7-12 octombrie 2011), unica manifestare internationala din regiune si una din outinele din România de asemenea anvergura, cu parteneri importanti: CJ Iasi, Primaria Iasi, UNITER, Forumul Cultural Austriac, Societatea Austro-Româna, British Council, Centrul Cultural German, Institutul Cartii Varsovia, Institutul Polonez Bucuresti, Fundatia Arte Vizuale Bucuresti, Ambasada Olandei, CopyRo. Pentru 6 zile, Teatrul „Luceafarul” a devenit locul unde trupe, artisti, specialisti, teoreticieni, publicul larg s-au focalizat asupra temei „Est-Vest Europa”. Acesta a fost genericul editiei cu numarul V a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tinar, la „Luceafarul” vorbindu-se in româna, engleza, franceza, germana, rusa, ucraineana. Au fost sase zile de teatru, film, expozitii, dezbateri, 15 reprezentatii teatrale de interior si aer liber, proiectia a patru filme artistice si documentare, expozitii, lansari de carte, o sectiune speciala dedicata Anului Caragiale, adunind la unicul eveniment de asemenea amploare internationala din regiune peste 8000 de spectatori, de la prescolari la adulti si seniori. Majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa inchisa, trupele participante fiind incintate de numarul spectatorilor, de caldura cu care au reactionat, de intensitatea aplauzelor. Au participat Teatrul Trittbrettl Pressbaum (Austria), Les Déménageurs Associés Montreuil Franta), Lempen Theatre Marea Britanie), Poppenteater Frans Hakkemars Olanda), Transcarpathian Regional Puppet Theatre BAVKA Ujgorod Ucraina), Teatrul “La Portile Narvei” Sankt Petersburg Rusia), iar din România Teatrul „Luceafarul” Iasi, Teatrul Odeon Bucuresti, Teatrul Masca Bucuresti, Teatrul „Puck” Cluj Napoca, Teatrul „Gulliver” Galati, Teatrul Municipal Baia Mare.
In cadrul FITP, a fost lansat si primul mediu metraj documentar despre Teatrul „Luceafarul”, Personaje la scena deschisa, realizat de Alex Condurache, un portret filmic, de grup, al institutiei.
In luna martie, a vut loc editia a VI-a a Festivalului concurs al trupelor scolare „Hai la teatru!”, primul festival de gen din Iasi, care le da posibilitatea elevilor artisti sa se exprime pe o scena profesionista.
Privita in ansamblu, activitatea artistica a Teatrului „Luceafarul” este foarte buna atit sub raport cantitativ, cit si calitativ, atestind pozitia sa de centru cultural cu impact national si international. Cea mai adecvata caracterizare a institutiei noastre este cea data de organizatorii celei de-a XXIII-a editii a Festivalului I Teatri del Mondo din Italia (iulie 2012), care in scrisoarea de multumire pe care ne-au trimis-o au precizat:
„Asa cum vazut noi, la Festival, Teatrul Luceafarul din Iasi este un important ambasador al culturii iesene si române!„