Bomba! Andreea Oana Nica, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi, este la un pas de a fi revocata din functie. Vezi motivul

 

 

 

Situaţie rarisimă în justiţia din România. Andreea Oana Nica, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, este la un pas de a fi revocată din funcţie în urma unui control efectuat de către Inspecţia Judiciară. Magistratul urmează să fie chemat la Bucureşti la şedinţa în care se va discuta revocarea sa.

 

Decizia a fost luată ieri de către Ple­nul Consiliului Superior al Ma­gistraturii, care şi-a însuşit un raport realizat de Inspecţia Judiciară. Ta­mara Manea, reprezentant al acestei instituţii, ne-a precizat ieri că raportul urmează a fi făcut public la finele săptămânii viitoare.

Chiar dacă inspectorii judiciari nu spun momentan care sunt motivele punctuale pentru care o pun pe făraş pe Andreea Nica, acestea pot fi deduse din aspectele verificate de ei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Controlul Inspecţiei Judiciare a vizat „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente de către conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi“.

Ca urmare a prezentării în CSM a raportului întocmit de inspectori, ieri, „Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistratu­rii a hotărât punerea în discuţie, într-una din următoarele şedinţe ale Secţiei pentru procurori, revocarea din oficiu a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Ju­decătoria Iaşi, potrivit art. 51, ali­neatul (2) din Legea nr. 303/2004, cu invitarea acesteia la şedinţa Secţiei pentru procurori pentru a-şi prezenta punctul de vedere“.

Nica are probleme mari de comunicare

Raportat la tema controlului efectuat de Inspecţia Judiciară la Par­chetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, la articolul 51, alineatul 2 din actul normativ citat există litera (b), care spu­ne că revocarea unui prim-procuror se face „în cazul exercitării ne­co­res­punzătoare a atribuţiilor mana­ge­riale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale“.

Un motiv pentru care şefii din CSM au putut decide revocarea An­dreei Nica din funcţie poate fi şi comunicarea lamentabilă pe care aceasta a avut-o cu mass-media, con­diţie obligatorie pentru funcţia sa. Reamintim că şefa Parchetului local a retras, la finele anului trecut, acreditarea reporterului „Ziarul de Iaşi“ din cauza unui articol critic la adresa instituţiei pe care o conduce. Decizia ei a fost mai apoi revocată de superiorul ierarhic, ca urmare a unei plângeri prealabile înaintate de reporterul nostru. 

De altfel, carenţele evidente de comunicare ale Andreei Oana Nica au fost demonstrate încă o dată şi ieri, când, contactată telefonic pentru a-şi expune un punct de vedere cu privire la decizia CSM, a închis în nas telefonul reporterilor „Ziarului de Iaşi“. Revocarea din funcţie a Andreei Oana Nica vine după transferul adjunctei sale, procurorul Irina Perjoiu, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. Perjoiu a fost eli­berată din funcţia de prim-procuror adjunct tot ieri, măsura intrând în vigoare de astăzi.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

In perioada 27-30 aprilie 2014, la Iasi se va desfasura cea de-a patra editie a Conferintei Internationale de Educatia Adultilor! Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Conferinta nationala cu tema „Statutul femeii in Romania comunista”, sambata, 8 martie la Iasi

Ultimele știri de la Actualitate