Bugetul judetului Iasi, cu 20% mai mic fata de 2014! Unde se duc cei mai multi bani

În şedinţa de sambata, Consiliul Judeţean a aprobat bugetul judeţului Iaşi pe anul 2015.  Sumele alocate judeţului Iaşi din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale sunt în sumă de 2.555.000 lei, comparativ cu anul 2014 când, la bugetul iniţial, a fost alocată suma de 16.820.000 lei. Totodată, sumele defalcate din TVA pentru drumuri judeţene şi comunale au fost eliminate ca sursă de venit a bugetelor locale, alocarea fiind prin anexă distinctă la Legea bugetului de stat. La bugetul iniţial, în anul 2014 au fost alocaţi 11.033.000 lei, iar în acest an 0 lei. „În comparaţie cu anul trecut la capitolul venituri bugetul nostru este mai mic cu aproximativ 20% şi asta ne va cauza multe neplăceri pentru desfăşurarea activităţii pe mai departe. Scăderea s-a datorat deciziei Guvernului tradusă în Legea bugetului de stat pe anul 2015 de a acorda judeţelor bani mai puţini din taxa pe valoarea adăugată. Pentru a duce la îndeplinire proiectele pe care le-am început va trebui să utilizăm bani din venituri proprii, respectiv banii din excedentul bugetului Consiliului Judeţean. Acest lucru a dus la o scădere inclusiv a bugetelor instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean”, a declarat Cristian Adomnitei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

In cursul anului 2015, „Spitalul de Neurochirugie <<Prof. Dr. Nicolae Oblu>> îşi va definitiva lucrările până la sfârşitul anului. Iesenii vor avea un spital nou-nouţ atât în interior, cât şi în exterior, urmând a fi reabilitate inclusiv sălile de operaţie. Tot în acest an vor începe lucrările la Spitalul pentru Copii <<Sfânta Maria>> care nu a avut parte de reparaţii importante niciodată de la construcţia sa. Preţ de circa 3 ani şi cu 22 milioane de euro, sumă la care va contribui şi Guvernul, CJ Iasi va duce la îndeplinire acest proiect.

„Tot în acest an vom termina proiectul <<Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Iaşi>>, iar până în luna iulie vom construi al treilea terminal de pasageri la Aeroportul Internaţional Iaşi. Totodată, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere are parte de acelaşi buget ca şi anul trecut, însă deja a căpătat o dimensiune mult mai mare. Se află la a treia ediţie şi are un număr dublu de invitaţi faţă de prima ediţie, iar după 1 iulie, când vom putea rectifica bugetul, va trebui să ne gândim la sume suplimentare pentru a putea acomoda dimensiunea cu adevărat internaţională a Festivalului, care sprijină cu adevărat Iaşul în candidatura sa la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021”, a mai declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Principalele obiective de investiţii ale Consiliului Judeţean în anul 2015 sunt:

–    Dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi – 95.261.690 lei;
–    Reabilitarea clădirii Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” – 2.962.800 lei;
–    Proiecte cu finanţare externă nerambursabilă (Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Iaşi, ambulatoriile spitalelor, DJ248 Iaşi – Vaslui şi DJ282 Iaşi – Botoşani, Mănăstirea Golia – etapa a II-a etc.) – 259.168.940 lei;
–    Consolidarea, refuncţionalizarea şi mansardarea clădirii monument din strada Vasile Alecsandri, nr. 6 – 2.320.800 lei.

Bugetul in cifre:

– Capitolul venituri din bugetul general al judeţului are o valoare de 756.479.490 lei, iar cel de cheltuieli o valoare de 991.922.410 lei.
– Deficitul bugetului general are o valoare de 235.442.920 lei şi va fi acoperit în execuţie din excedentul bugetului local şi din excedentele din veniturile proprii ale unităţilor din subordine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Iesenii vor circula din nou pe strada Sf. Andrei

URMĂTORUL ARTICOL

Impozitarea salariilor se modifică pentru marea majoritate a angajaţilor

Ultimele știri de la Eveniment