ULTIMĂ ORĂ:

Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii Iasi, a fost sanctionat pentru ca a incheiat contracte cu fostul jurist

Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii Iasi, a fost sanctionat pentru ca a incheiat contracte cu fostul jurist
Citit : 8 views Comentariu

 

 

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus, zilele trecute, să aplice o amendă administrativă de 500 de lei directorului Fi­lar­monicii Iaşi, Bujor Prelipcean.

Acesta a fost acuzat de conflict de in­terese după ce, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a anunţat într-una dintre ediţiile precedente, a încheiat contracte cu fos­tul jurist al instituţiei. În acelaşi dosar a fost sancţionat, cu 1.000 de lei, şi consilierul juridic de la Filarmonică, Dumitru Popa, acuzat de instigare la conflict de interese. Procurorii au apli­cat amenzile administrative după ce au constatat că „deşi fapta expusă în­truneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, se apreciază că nu are gradul de pericol social al unei infracţiuni“.

Acuzaţia de conflict de interese ce i-a fost imputată lui Bujor Prelip­cean ar avea la bază contractele de asisten­ţă juridică încheiate cu actualul consilier juridic al Filarmonicii, Dumi­tru Popa. Acesta este, de altfel, şi pur­tă­tor de cuvânt al instituţiei. În anul 2011, Popa a demisionat din funcţia de con­silier juridic de la Filarmonică urma­re a intrării în Baroul Iaşi. Cu toate aces­tea, juristul ar fi încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică cu fostul său în angajator, primind aceeaşi retribuţie însă având şi posibilitatea de a-şi exercita funcţia de avocat. Pro­curorii au reţinut că, potrivit legii, funcţionarii publici care au încheiat raporturile contractuale cu o insti­tu­ţie de stat nu au dreptul de a încasa bani de la respectiva entitate în astfel de situaţii. În faţa procurorilor, Bujor Pre­lipcean a precizat că „i s-a pare lo­gic să păstreze o continuitate“, acesta fiind motivul pentru care a în­che­iat contracte cu Popa chiar şi după ce acesta şi-a dat demisia din funcţia de consilier juridic. Infracţiunea ar fi a­vut loc în perioada 2011 – august 2012. Ulterior, în noiembrie 2012, Du­mitru Popa s-a suspendat din Barou şi s-a întors ca jurist la Filarmonică. Bujor Prelipcean nu a răspuns ieri la telefon pentru a oferi un punct de vedere.

 

ziaruldeiasi.ro