Bărbatul de 40 de ani din Paşcani, fost muncitor la Integrata, a căpătat o boală pe fond psihic. Tratamentul pe care-l face pentru a o ţine în frâu are însă un efect colateral îngrozitor, în funcţie de organism. Pe el l-a îngrăşat, ajungând dintr-un om absolut normal până la 300 de kilogram.
Singurul loc în care există aparatură medicală pentru a fi operat la această greutate este la Bucureşti. Aici, operaţia îl costă însă 15.000 de euro. Mama lui a plecat la muncă în Italia ca să strângă bani. Cei care vor să-l ajute o pot face însă, donând bani în contul tatălui
În anul 2000, într-o zi oarecare, Robert Cogeanu, acum de 40 de ani, a făcut o criză şi a leşinat. Când s-a trezit, nu i-a mai recunoscut pe cei din jur, vorbea cu persoane numai de el văzute, iar cei apropiaţi erau pentru el doar nişte străini. Până atunci lucrase cinci ani la firma Integrata, era de profesie lăcătuş şi nu avusese nicio boală mai severă. „Odată cu căderea aceea s-a întâmplat ceva. Ambulanţa l-a dus la Spitalul din Paşcani, însă medicii mi-au recomandat să mă duc la Spitalul Socola pentru că băiatul se prezenta foarte rău. Când s-a trezit, nu mai avea simţiri, nu mă recunoştea, nu ştia pe nimeni din jurul său, şi atunci am ales să merg la Iaşi“, a povestit tatăl lui Robert, Petre Cogeanu. Însă, timp de două săptămâni, bărbatul nu a dat semne că-şi revine, iar atunci, de spaimă, tatăl său s-a luat la ceartă cu medicii. Nu-i venea să creadă că fiul său pe care până atunci îl ştia sănătos se comportă atât de straniu. La una din vizite la găsit chiar legat de pat. „Mi-au zis medicii din urgenţă că le-a fost frică să nu devină recalcitrant şi să sară la bătaie sau să spargă geamuri, şi atunci au decis să-l imobilizeze. Vă spun că nici el nu ştia pe ce lume este, dar nici noi nu ştiam ce se întâmplă cu el“. Singura certitudine era diagnosticul pus de specialiştii ieşeni, şi anume schizofrenie paranoidă, o afecţiune care se manifestă prin halucinaţii, delir şi vorbire de neînţeles.
Două săptămâni la Socola
În 2000, Robert a stat internat la Spitalul Socola două săptămâni. După intervalul acesta începuse să-şi revină, iar medicii i-au dat voie să revină la domiciliu cu condiţia să urmeze strict tratamentul pe care i l-au stabilit. Bărbatul trebuia să ia pe viaţă pastile de Rispolept şi astfel ar fi ţinut sub control boala. Cu toate acestea, după ce a înghiţit un an de zile pilulele respective, Robert s-a trezit deodată că are gâtul şi faţa schimonosite. „La un moment dat, a făcut o criză aşa de urâtă încât i s-a strâmbat complet gâtul şi faţa. M-am speriat cumplit atunci şi l-am dus iar la control la Iaşi. De data aceasta, medicii i-au schimbat tratamentul şi l-au trecut pe medicamente pentru depresie, noul diagnostic pe care l-am primit la interval de nici un an de la ultimul control“, a mai spus Petre Cogeanu. Starea fiului său s-a ameliorat oarecum pentru două săptămâni. Chipul îşi revenise, iar psihic Robert părea în regulă. Însă imediat după două săptâmâni, bărbatul a început iar să aiurească şi să-i privească pe cei din casă cu mirare şi neîncredere. „Băiatul meu nu mă mai recunoştea nici pe mine, tatăl său, nici pe soţia mea, mama sa. Atunci, iar ne-am duc cu el la spitalul Socola, iar doctoriţa Donciu mi-a recomandat un alt tratament, Solian, un medicament italian care abia apăruse atunci. «S-ar potrivi», a zis doamna doctor, şi Robert a răspuns bine la aceste comprimate timp de mai bine de zece ani“.
A început îngrăşarea
Tot atunci, familia Cogeanu le-a atras atenţia medicilor că fiul lor a început să se îngraşe de când ia medicamentele indicate. Potrivit lui Petre Cogeanu, specialiştii i-au explicat că este vorba despre o reacţie adversă la tratament, reacţie care nu poate fi controlată şi cu care doar organismul propriu poate lupta. „Noi am observat că a început să se îngraşe, şi atunci am pus întrebări. «Doamna doctor, Robert s-a îngraşat cu toate că nu mănâncă mult», iar dumneaei ne-a spus că «nu avem ce face, acestea sunt efectele medicamentelor. El trebuie să ia toată viaţa aceste tratamente ca să ţină sub control situaţia şi atunci corpul său reacţionează prin îngrăşare»“. Astfel, Robert a înghiţit Solian timp de 14 ani, până toamna trecută, când medicamentul a fost scos de pe lista celor care puteau fi compensate prin Casa de Asigurări de Sănătate. De câteva luni, ia în schimb un înlocuitor românesc al acestuia, Midora. Tot de câteva luni, crizele au început să se înteţească, iar dacă în toamnă cântărea 260 de kilograme, acum păşcăneanul are peste 300 de kilograme şi a adăugat 40 de centimetri în circumferinţă. Diabetul şi insuficienţa cardiacă pe care le-a depistat în ultimii ani i-au dat peste cap întreg organismul, iar crizele din ultima vreme sunt înspăimântătoare pentru părinţi. „Înainte să-l duc la spital mă temeam că o să-i explodeze burta. În urgenţe i-au găsit tensiunea sub 9, şi de atunci este dependent de aparatul de oxigen, şi în plus medicii ne-au spus că organele lui sunt foarte tare mărite pentru că trebuie să facă faţă la un asemenea volum“, a mai spus tatăl pacientului.
„Să slăbească 100 kg“
În Spitalul Municipal din Paşcani, Robert nu a putut sta mult timp, pentru că instituţia nu are achiziţionată logistica necesară pentru astfel de situaţii. Unitatea medicală nu are nici paturi adecvate, nici cărucioare sau aparate de transportat şi nici băi special amenajate pentru pacienţii supraponderali. Prin urmare, medicii împreună cu tatăl lui Robert au decis să-l externeze, întrucât la domiciliu părinţii s-au îngrijit să-i creeze confortul necesar. Însă, săptămâna trecută, bolnavul a căzut în baie şi nu a putut fi adus în casă fără intervenţia a cinci pompieri. De atunci stă numai în şezut şi, cu toate că respiră continuu cu ajutorul unui aparat special, tot se sufocă. „Grăsimea presează pe plămâni şi pe inimă“, spune tatăl său, cel care speriat de situaţie i-a contactat pe cei mai renumiţi medici chirurgi care au mai operat astfel de cazuri pentru a obţine soluţii salvatoare pentru fiul său. „Domnul doctor Dan Timofte de la Spitalul «Sfântul Spiridon» mi-a explicat că îl operează doar dacă slăbeşte 100 de kilograme, să ajungă la 200, pentru că altfel riscurile sunt foarte mari. De fapt, toţi specialiştii din Iaşi pe care i-am consultat mi-au zis, pe rând, că în situaţia dată nu au curajul să abordeze un astfel de caz pentru că şi-ar asuma un risc foarte mare. Ei mi-au spus că numai la clinica din Bucureşti a doctorului Cătălin Copăescu se pot face astfel de intervenţii pentru persoane cu un asemenea volum, pentru că acolo au macarale şi tot felul de instrumente cu care pot transporta bolnavii“. Astfel, Petre Cogeanu a mers la Bucureşti. Acolo i s-a explicat că atunci când are în buzunar 15.000 de euro poate suna pentru o programare la o intervenţie chirurgicală. „Dacă am banii ăştia, vin ei şi-l iau pe Robert cu Ambulanţa sau cu elicopterul. Însă noi nu dispunem de această sumă. De când el s-a îmbolnăvit aşa de tare, am făcut şi noi pe rând alte complicaţii. Eu, diabet, iar soţia mea este operată de cancer de colon în Italia, acolo unde s-a dus tocmai ca să strângă bani pentru tratamentul băiatului nostru“, a conchis Petre Cogeanu. Persoanele care îl pot ajuta pe Robert Cogeanu pot dona euro în contul lui Petre Cogeanu, RO54BUCU1791030428226EUR, şi lei în contul RO61BUCU1791030428225RON, ambele deschise la Alpha Bank România.
ziaruldeiasi.ro