CCR: Sesizarea PNL privind OUG de modificare a legii alegerii președintelui, respinsă ca inadmisibilă

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, ca inadmisibilă, sesizarea PNL referitoare la OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea președintelui României.

Judecătorii au constatat că excepția de neconstituționalitate a unei legi sau a unei ordonanțe de urgență nu poate forma obiectul acțiunii în contencios administrativ.

Surse judiciare au explicat, pentru AGERPRES, că autorul sesizării practic a investit instanța cu o acțiune având ca obiect o excepție de neconstituționalitate a OUG 45/2014, iar, ulterior, a venit cu o cerere de completare având ca obiect și anularea Hotărârii de guvern care prevedea modificarea termenului de la 45 la 60 de zile pentru verificarea candidaturilor. Această critică nu a mai fost motivată însă.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

CCR a discutat marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.1 pct. 2, pct.7, pct. 10 și pct. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului 45/2014 privind modificarea și completarea Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României, ridicată în procesul aflat la CAB dintre Partidul Național Liberal, prin președintele acestuia, Klaus Iohannis, și Guvern.

În 21 august, liberalii au anunțat că magistrații Curții de Apel București (CAB) au admis solicitarea depusă în numele Partidului Național Liberal de președintele liberalilor, Klaus Iohannis, și au decis sesizarea CCR cu modificările aduse legii alegerii președintelui României introduse prin OUG 45/2014.

„Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislația în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidențiale respectă sau nu Constituția. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilității de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declarații pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condițiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile și eliminarea prevederilor care fac posibilă o ușoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli”, se arăta într-un comunicat al Alianței Creștin-Liberale (ACL).

AGERPRES

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

AGRALIM se deschide joi la ferma Ezăreni

URMĂTORUL ARTICOL

Voiculescu a primit pedeapsa maximă pentru că a sfidat justiția și a prejudiciat semnificativ interesele societății

Ultimele știri de la Eveniment