Ce pot sa fac cu creditul in franci elvetieni?

Românii cu credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, dacă este luat în calcul cursul anunţat joi de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% şi a atins un maxim istoric, potrivit Mediafax. Faţă de miercuri, paritatea pentru francul elveţian anunţată de BNR a urcat cu 58,72 de bani, de la 3,7415 lei/franc.

1. E mai bine să cumpăr de acum franci pentru rata de luna viitoare?Economiştii sunt de părere că persoanele cu credite în franci elveţieni ar trebui să aştepte ca pieţele financiare să îşi revină din delirul cauzat de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a ridica pragul minim de 1,2 franci/euro. Dragoş Cabat, analist economic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View, este de părere că referinţa s-ar putea stabiliza la 4,1 – 4,2 lei/franc.”Le recomand să aştepte până se stabilizează lucrurile. Lumea e panicată. A fost şi un overshooting. Leul s-a depreciat mai mult decât trebuia (în raport cu francul elveţian, n.r.). În perioade din acestea de fluctuaţii, de volatilitate e mai bine să aştepţi. S-ar putea stabiliza în jurul nivelului de 4,1 – 4,2, însă nu se va mai întoarce”, a declarat Cabat pentru gândul.Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, a atras la rândul său atenţia că evoluţia de joi a cursului leu/franc ”a fost o răbufnire. S-a cauzat acel efect al unei oale sub presiune. Acum s-a ridicat capacul, a ieşit aburul. Acum doar fierbe”, a spus Suciu, la Digi24.Radu Crăciun, economist-şef BCR, comenta pentru gândul în jurul prânzului că pieţele financiare ”sunt realmente bulversate” de decizia băncii Elveţiei şi au avut o reacţie extremă, însă aceasta este ”o mişcare de pendul”, urmând a se corecta.

2. Pot să renegociez ceva cu banca?Cei care au probleme să-şi plătească ratele în franci elveţieni, din cauza aprecierii bruşte a monedei, pot discuta cu banca şi pot ajunge la o soluţie temporară până ce se vor calma pieţele şi cursul se va stabiliza, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.”Situaţia diferă de la bancă la bancă. Fiecare client trebuie să discute cu banca lui. Nici la aprecierea anterioară a francului nu fost luate măsuri omogene de către bănci. Pot exista însă negocieri individuale”, a precizat Bidian pentru gândul.La ora actuală, sub 5% din totalul creditelor acordate de băncile din România sunt în franci elveţieni, a mai adăugat şefa Kiwi Finance.Dragoş Cabat atrage însă atenţia că o conversie a creditului la ora actuală s-ar dovedi neprofitabilă pentru clienţi.

3. Ce şanse sunt ca statul să intervină?În Parlamentul României există la ora actuală o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, avizată favorabil de Guvern în septembrie, după ce a fost aprobat de Senat în iunie, care prevede conversia creditelor din valută în lei la cursul din ziua transformării acestuia. Proiectul are nevoie de votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.Avocatul Gheorghe Piperea aprecia că o soluţie echitabilă pentru bănci, dar şi pentru clienţi, ar fi conversia împrumuturilor din franci elveţieni în lei, la cursul din momentul încheierii contractului, majorat cu maximum 10%, dar la dobânda la care clientul s-a împrumutat.Avocatul Adrian Cuculis, specializat în executări, este de părere că o soluţie care ar veni în sprijinul clienţilor ar fi adoptarea unei legislaţii care să permită o conversie avantajoasă a acestor împrumuturi.”OUG 50 cu modificările aduse dă posibilitatea băncilor de a face acele conversii în moneda naţională, însă trebuie avută în vedere o rată a dobânzii foarte bună pentru că, dacă dobânda se modifică şi nu este una corectă, suma de rambursat va ajunge să fie identică sau chiar mai mare”, a declarat el pentru gândul.În Ungaria, Guvernul a luat în 2011 o decizie controversată pentru a veni în sprijinul clienţilor care aveau probleme să-şi plătească împrumuturile în alte valute. Executivul de la Budapesta a obligat băncile să convertească creditele din euro şi din franci elveţieni în moneda naţională, la un curs fix, cu 25% mai mic decât cel al pieţei. Măsura a dus la pierderi de circa 900 de milioane de euro pentru băncile din Ungaria şi a pus o presiune foarte mare pe curs.

4. Ce soluţii juridice am?Adrian Cuculis spune că soluţiile juridice ale clienţilor cu credite în franci elveţieni sunt limitate.”În primul rând vedem o reacţie de creştere a cursului valutar care nu are provenienţă internă. Nu a venit banca x şi a mărit cursul la 6 lei pe franc. Guvernul nu poate să intervină prin OUG şi să spună că băncile au obligaţia să schimbe ratele la cursul de ieri”, ne-a spus el. El le recomandă persoanelor aflate în această situaţie să mai reziste o perioadă deoarece există ”două perspective, fie se prăbuşeşte francul, fie este fixat la un prag mult mai înalt”.”Dacă ar fi fixat la 4,5 lei pe franc, 80% dintre cei împrumutaţi în această monedă nu îşi vor mai putea plăti ratele”, a precizat el.Majoritatea celor care au dat în judecată băncile au cerut denonimarea creditelor la rata de schimb leu/franc de la data acordării lor, a mai adăugat Cuculis.
Sursa; Gandul.info

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Deputatul Cristina Nichita: zece ani pentru autostrazi

URMĂTORUL ARTICOL

Grav accident de munca la Arcelor Mittal Iasi

Ultimele știri de la Economic