mancatul_in_post

Ce si cum trebuie sa mancam in post? Iata sfatul medicului

Restrictiile alimentare legate de perioada postului au dus adesea la aparitiala urgente a  pacientelor cu stari lipotimice sau a pacientilor  cu afectiuni digestive legate de dezechilibrele alimentare.In general afectiunile sunt de gravitate redusa dar necesita  imediat evaluare clinica,imagistica si biologica si tratament.
Postul reprezinta pentru multi o perioada de sapte saptamani de  numeroase restrictii inclusiv alimentare. Daca pentru unii efectele sunt benefice prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare pentru altii poate reprezenta cauza sau factorul favorizant pentru aparitia unor afectiuni.
Credinciosii se confrunta cu o adevarat dilema pe perioada postului. Ce trebuie sa manance, astfel incat, organimsul sa nu sufere dezechilibre ?
In post se mananca in special alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, paine, derivate din porumb. Este cea mai la indemana optiune si, de cele mai multe ori, cea mai ieftina.
Din punct de vedere laic vorbim de o schimbare abrupta a regimului alimentar  in care restrictiile se asociaza cu trecerea de la alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, alimentatie in principiu de origine vegetariana sau lacto-ovo-vegetariana.
Adopatarea unui astfel de regim trebuie sa tina cont de varsta,activitate fizica,status fiziologic,afectiuni preexistente consultand eventual si un nutritionist.
Restrictiile alimentare pot constitui un factor de risc pentru :cei cu efort fizic intens (consum caloric peste 3500cal/zi) si carora alimentatia de post nu le poate asigura nevoile energetice, gravide sau cei cu afectiuni metabolice (precum diabetul) sau neuropsihice (nevroze,depresii)..
Dieta va include  soia, cartofi, cereale integrale (surse vegetale de proteine), fructe (sursa pentru glucide), uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte (surse de lipide)iar  vitaminele  vor fi asigurate  in pricipal prin consumul de legume si fructe proaspete.
Pentru a nu ajunge la spital in urma starilor lipotimice sau agravarii afectiunilor cronice va recomandam:
– persoanele sanatoase pot adopta o dieta de post dar restul trebuie sa tina cont  de recomandarile unui medic nutritionist.
– asigurati un regim alimentar variat ;
-cautati substitutii sanatoase – paine integrala in locul celei albe, margarina in locul grasimii animale, proteine din soia in locul celor animale
– atentie la consumul de  alimente cu aport caloric mare (ciocolata, nuci, fasole)
– respectati  regimul meselor – mai des si mai putin, ajuta la dozarea cantitativa a alimentelor si la evitarea hipoglicemiilor;
– persoanele sanatoase pot adopta o dieta de post, este nevoie in rest de recomandarile unui medic nutritionist..
Postul reprezinta pentru multi o perioada de sapte saptamani de  numeroase restrictii inclusiv alimentare.

Restrictiile alimentare legate de perioada postului au dus adesea la aparitiala urgente a  pacientelor cu stari lipotimice sau a pacientilor  cu afectiuni digestive legate de dezechilibrele alimentare.In general afectiunile sunt de gravitate redusa dar necesita  imediat evaluare clinica,imagistica si biologica si tratament.

Postul reprezinta pentru multi o perioada de sapte saptamani de  numeroase restrictii inclusiv alimentare. Daca pentru unii efectele sunt benefice prin detoxifiere sau eliminarea kilogramelor excedentare pentru altii poate reprezenta cauza sau factorul favorizant pentru aparitia unor afectiuni. Credinciosii se confrunta cu o adevarat dilema pe perioada postului. Ce trebuie sa manance, astfel incat, organimsul sa nu sufere dezechilibre ? In post se mananca in special alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, paine, derivate din porumb. Este cea mai la indemana optiune si, de cele mai multe ori, cea mai ieftina. Din punct de vedere laic vorbim de o schimbare abrupta a regimului alimentar  in care restrictiile se asociaza cu trecerea de la alimentatie bazata in principal pe alimente conservate, de origine animala, alimentatie in principiu de origine vegetariana sau lacto-ovo-vegetariana. Adopatarea unui astfel de regim trebuie sa tina cont de varsta,activitate fizica,status fiziologic,afectiuni preexistente consultand eventual si un nutritionist. Restrictiile alimentare pot constitui un factor de risc pentru :cei cu efort fizic intens (consum caloric peste 3500cal/zi) si carora alimentatia de post nu le poate asigura nevoile energetice, gravide sau cei cu afectiuni metabolice (precum diabetul) sau neuropsihice (nevroze,depresii).. 
Dieta va include  soia, cartofi, cereale integrale (surse vegetale de proteine), fructe (sursa pentru glucide), uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte (surse de lipide)iar  vitaminele  vor fi asigurate  in pricipal prin consumul de legume si fructe proaspete. 
Pentru a nu ajunge la spital in urma starilor lipotimice sau agravarii afectiunilor cronice va recomandam:- persoanele sanatoase pot adopta o dieta de post dar restul trebuie sa tina cont  de recomandarile unui medic nutritionist. – asigurati un regim alimentar variat ;-cautati substitutii sanatoase – paine integrala in locul celei albe, margarina in locul grasimii animale, proteine din soia in locul celor animale- atentie la consumul de  alimente cu aport caloric mare (ciocolata, nuci, fasole) – respectati  regimul meselor – mai des si mai putin, ajuta la dozarea cantitativa a alimentelor si la evitarea hipoglicemiilor;- persoanele sanatoase pot adopta o dieta de post, este nevoie in rest de recomandarile unui medic nutritionist..

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Verdict definitiv: Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat

URMĂTORUL ARTICOL

Deputatul iesean Grigore Craciunescu, fost primar de Pascani, este urmarit penal pentru conflict de interese

Ultimele știri de la Sanatate