Ce sume primesc analistii TV de la televiziunile de sport

În Marea Britanie, foştii fotbalişti ajung să câştige şi 40.000 de lire sterline pe emisiune. La televiziunile din România, jucătorii deveniţi analişti primesc între 2.000 şi 5.000 de euro pe lună. Cei mai mulţi experţi lucrează la Digi Sport: Ilie Dumitrescu, Gabi Balint, Bogdan Mara, Ionel Dănciulescu, Florin Bratu şi Daniel Niculae

Platourile televiziunilor cu profil sportiv din România sunt pline de foşti fotbalişti, care după şi-au terminat activitatea din teren îşi rotunjesc conturile graţie comentariilor şi analizelor pe care le fac din postura de specialişti. Pentru un plus de credibilitate şi autenticitate al cuvintelor rostite despre fotbal, conducerile televiziunilor din România au încheiat contracte de colaborare cu foşti fotbalişti. Pentru unii dintre ei reprezintă singura ocupaţie şi implicit singura sursă de venit, în timp ce pentru alţii noua lor ocupaţie este doar o chestiune de moment. Sumele pe care le primesc foştii jucători deveniţi analişti – englezii îi numesc “pundits” – sunt confidenţiale, însă în piaţa media se discută de contracte între 2.000 şi 5.000 de euro pe lună.

”Dinamoviştii îmi spun că dau prea tare în Dinamo

Claudiu Vaişcovici (51 de ani) a fost colaborator al televiziunii Sport.ro în perioada mai 2012-septembrie 2014. În prezent analizează partidele din Liga 1 pentru posturile Look TV şi Look Plus, televiziunile care deţin drepturile de transmitere ale partidelor din campionatul intern. Fostul atacant al lui Dinamo şi al echipei naţionale are un contract de colaborare până la sfârşitul acestui an cu posibilitatea de prelungire. Vaişcovici a explicat foarte plastic dificultatea jobului său: ”Uşor nu prea e. Trebuie să ştii ce vorbeşti acolo. Altfel nu se mai uită lumea la tine. Mă pregătesc pentru emisiuni urmărind meciurile şi citind ziarele”. Fostul fotbalist, născut la Galaţi, a identificat şi câteva diferenţe între actuala colaborare şi cea precedentă: ”La Sport.ro se făcea o analiză mai profundă, vorbeam la câteva zile după meciuri după ce apucam să văd reacţiile. Acum vorbesc doar la cald în pauza şi la finalul meciurilor”. Claudiu Vaişcovici nu îşi face griji că ar putea supăra unele persoane din lumea fotbalului din cauza ideilor exprimate în emisiunile TV: ”Este vorba despre opinia mea şi nu mi-o pot modifica pentru a nu supăra pe cineva. Nu mi-a reproşat nimeni nimic până acum. Mai sunt dinamovişti de-ai mei care îmi spun că dau prea tare în Dinamo, dar eu critic ce se întâmplă la club şi pei cei care îl conduc”.

Gabi Balint (51 de ani) este unul dintre cei mai experimentaţi analişti sportivi care provin din lumea fotbalului. În prezent are un contract de colaborare cu Digi Sport unde se simte ”ca într-o familie”. Fostul câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, Balint se mândreşte că a fost al doilea fost fotbalist devenit analist: ”Primul a fost Cornel Dinu, mi-a plăcut de el şi am zis să o fac şi eu. Prima dată am fost invitat la TVR la unele emisiuni, apoi la Pro TV şi Sport.ro”. Ultima dată antrenor la CSU Craiova, echipă cu care a reuşit promovarea în Liga 1, Balint nu este foarte decis asupra viitorului carierei lui, oscilând între posibilitatea de fi analist sportiv şi cea de antrenor: ”Îmi place şi doresc să mai antrenez, dar mă gândesc să rămân şi în televiziune şi să fac lucruri mai complexe decât cele de acum. Am ceva planuri, vom vedea dacă se vor concretiza”.

Gabi Balint este conştient că atitudinea critică este obligatorie atunci când este prezent în studioul televiziunii unde lucrează: ”Nu îmi este uşor să critic, mai ales când este vorba de foşti colegi, dar am hotărât să fiu obiectiv. În perioada când am fost antrenor, acceptam fără probleme critici. Ştiu că poate am supărat unele persoane, steliştii mi-au reproşat că sunt foarte critic. Totuşi lumea vrea să audă adevărul şi să aibă parte de obiectivitate”. Balint participă la mai multe emisiuni ale postului Digi Sport, dar serile de Liga Campionilor îl solicită cel mai mult: ”Nu am un contract pentru anumite emisiuni, particip unde sunt invitat. Câteodată am emisiune în aproape fiecare zi a săptămânii. Trebuie să fiu foarte pregătit, să nu fiu surprins de nimic. Când sunt meciuri în Liga Campionilor îmi scot un maldăr de hârtii cu cât mai multe statistici”.

Gabi Balint are o înţelegere cu Digi Sport conform căreia poate semna ca antrenor al unei echipe dacă are parte de o ofertă căreia doreşte să-i dea curs. Partea avatajoasă a contractului este că se poate întoarce în postura de analist dacă rămâne fără job în antrenorat.

După ce a trecut în cariera de fotbalist pe la 14 echipe atât din ţară, cât şi din străinătate, Bogdan Mara (36 de ani) este acum analist sportiv la Digi Sport. Cariera de om de media a fost ”premeditată” de fostul atacant care a absolvit Facultatea de Jurnalism. ”Sunt două lucruri total diferite. Fotbal am jucat 20 de ani. Ca analist nu am o experienţă foarte mare, dar mă ajută faptul că sunt în continuare conectat la fenomenul fotbalistic, lucrez şi în impresariat”, explică Mara diferenţa între a juca fotbal şi a comenta ce se întâmplă în fotbal. Chiar dacă munca de analist sportiv îi face plăcere, Mara recunoaşte că aspectul financiar este unul important: ”Banii sunt importanţi în fiecare meserie, orice muncă o faci pentru bani”.

  • Alan Hansen, fundaş central la Liverpool între 1977 şi 1991, câştiga anul trecut 40.000 de lire sterline pe apariţie la emisiunea Match of the Day de la BBC

Ionuţ Angheluţă, fostul fundaş central al Politehnicii Timişoara din perioada 2002-2005, este în momentul de faţă comentator sportiv la Digi Sport. După ce şi-a încheiat cariera de fotbalist a făcut tot posibilul pentru a-şi îndeplini visul de a deveni comentator: ”Încă de când jucam fotbal doream să devin comentator”. Începând cu 2006 a lucrat la ProSport, Telesport, GSP TV, pentru ca din 2009 să fie comentator la DigiSport. Angheluţă explică cum a reuşit să-şi îndeplinească visul: ”Am avut posibilitatea de a fi moderator, dar nu mi-a plăcut ideea de a vorbi cu oamenii din fotbalul românesc. Nu am studii de specialitate, dar m-am ţinut de şcoală. Am Facultatea de Management terminată. La asta se adaugă pasiunea mea pentru fotbal”.

Faptul că a jucat fotbal, inclusiv la nivelul primei ligi din România reprezintă un avantaj pentru Angheluţă: „Am ochiul format şi simt intensitatea unui fault pentru că am jucat în  toate eşaloanele fotbalistice din România. Simt când un fotbalist este într-o bună dispoziţie de joc”. Cândva fotbalist, Angheluţă a avut prilejul de a comenta prestaţiile unor foşti colegi şi recunoaşte că obiectivitatea i-a fost alterată: ”Încercam să-i protejez pe cei pe care îi cunoşteam, nu îi criticam aşa cum o fac de obicei. Nu am prins foarte mulţi. I-am comentat pe Silviu Bălace, Ilie Poenaru şi Cristian Silvăşan, din ce-mi amintesc”.

 

Experienţa din teren, apreciată în media

Vlad Enăchescu, managerul general al televiziunii Dolce Sport, a explicat de ce s-a orientat către cooptarea unor foşti fotbalişti în cadrul echipei pe care o conduce: ”Încercăm să oferim oamenilor ceva de calitate, nu subiecte legate de scandaluri şi can-can. Lumea doreşte să asculte ce au de zis cei care au jucat fotbal. La noi moda experţilor proveniţi din lumea fotbalului este în faza de pionierat. În străinătate este cu adevărat o meserie din care foştii fotbalişti câştigă foarte bine”. În prezent televiziunea condusă de Enăchescu are contracte de colaborare cu Basarab Panduru, Iulian Miu, Bogdan Stelea şi Viorel Moldovan. Acesta a explicat alegerile făcute: ”Ne-am uitat în jur şi am căutat oameni de calitate care să aibă opinii pertinente şi care să se poată exprima coerent. În general i-am adus pentru puterea numelui şi pentru ceea ce au reprezentat în fotbalul românesc. Iulian Miu şi Panduru nu au îmbrăţişat meseria de antrenori, chiar dacă Pandi a cochetat. Iulian este foarte dornic de a face o carieră în televiziune”.

Sursa: ProSport.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cel mai vândut baton de ciocolată din România

URMĂTORUL ARTICOL

La Iasi, PDL nu mai exista! Toti consilierii locali au trecut la PSD

Ultimele știri de la Actualitate