Cea mai buna reteta de cozonaci

/

Cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi de sărbători din România și este un produs tradițional care se pregătește cu multă atenție și migală. Iată cum poți să pregătești un cozonac delicios și pufos în propriul tău cuptor.

Ingrediente:

500 g făină
100 g zahăr
100 g unt
100 ml lapte
2 ouă
1 plic drojdie uscată
1 plic zahăr vanilat
1 linguriță sare
coajă de portocală sau lămâie
100 g stafide
100 g nuci măcinate
esență de vanilie
Mod de preparare:

Începeți prin amestecarea făinii cu zahărul și zahărul vanilat într-un bol mare. Faceți o gaură în mijlocul amestecului și adăugați drojdia uscată.

Încălziți ușor laptele într-un vas mic, adăugați untul și amestecați până când untul se topește complet.

Adăugați ouăle și sarea în amestecul de făină și drojdie și amestecați până la omogenizare.

Adăugați amestecul de lapte și unt și coaja de portocală sau lămâie și framântați aluatul timp de aproximativ 10 minute. Aluatul trebuie să fie moale, dar să nu se lipească de mâini.

Adăugați stafidele și nucile măcinate și amestecați până la încorporare. Acoperiți bolul cu un prosop umed și lăsați-l să stea timp de aproximativ 1-2 ore, sau până când aluatul a crescut la dublul volumului său inițial.

Împărțiți aluatul în două părți egale și modelați fiecare bucată în forma unui cilindru. Păstrați fiecare cilindru pe o suprafață presărată cu făină și acoperiți-l cu un prosop umed pentru încă 10-15 minute.

Întindeți fiecare cilindru de aluat cu un sucitor până când atingeți grosimea dorită. În cazul în care doriți să umpleți cozonacul, împrăștiați umplutura de preferință peste suprafața aluatului.

Rulați fiecare cilindru într-o formă spirală și așezați cozonacii în tăvi unsă cu unt și presărată cu făină. Lăsați cozonacii să se odihnească încă 30 de minute.

Încălziți cuptorul la 180 grade Celsius și coaceți cozonacii timp de aproximativ 30-40 de minute, sau până când sunt frumos rumeniți și crescuți. Pentru a verifica dacă cozonacul este copt, introduceți o scobitoare în centrul acestuia și dacă iese curată, înseamnă că este gata.

Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească în tăvi timp de aproximativ 10 minute. După aceea, scoateți cozonacii din tăvi și lăsați-i să se răcească complet pe o grătar de răcire.

După ce cozonacii s-au răcit complet, puteți să-i tăiați în felii și să-i savurați cu familia și prietenii. Poate fi servit simplu sau cu gem, unt sau orice altă umplutură preferată.

Pregătirea cozonacului poate părea un proces lung și complicat, dar cu puțină răbdare și atenție, veți obține un cozonac delicios și pufos, care va fi apreciat de toți cei care-l vor gusta. În plus, este o modalitate minunată de a împărtăși tradițiile culinare cu cei dragi și de a vă bucura împreună de o delicioasă prăjitură de sărbătoare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

CEA MAI NOUĂ INFRACȚIUNE PENTRU CARE POȚI FACE ÎNCHISOARE, ÎN ROMÂNIA. NU MAI AI VOIE SĂ FOLOSEȘTI INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ÎN ACEST SCOP

URMĂTORUL ARTICOL

150 de locuri disponibile în cadrul celei de–a X-a ediții a Programului Oficial de Internship al Guvernului României 2023

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in