Cele mai frecvente dureri si mersul la doctor! Vezi detalii

 

 

 

Fie ca e o senzatie de arsura, fie un junghi ori o apasare, nu e om care sa nu sufere o durere. Iar printre cele mai frecvente sunt durerile de cap, de spate, de burta, de picioare. Mai dificil de exprimat, considerate rusinoase, insa tot des intalnite, sunt acele dureri din regiunea intima. Desi par banale, acestea pot ascunde afectiuni grave.

 

 

Durerea viscerala

Exista situatii cand simtim un soi de durere mocnita, difuza, care da o stare generala de rau. E greu de localizat si medicii o numesc durere viscerala. Apare ca urmare a unui proces patologic sau a unei functii anormale a unui organ. Asa se explica de ce, in caz de infarct, spre exemplu, lipsa irigarii cu sange a unei portiuni din inima provoaca durere de brat sau de stomac. Durerile viscerale pot fi insotite de stare de greata si de voma. Desi simptomele sunt comune, cateodata, la baza lor sta o boala care pune in pericol viata pacientului, precum infarctul miocardic, obstructia intestinala, pancreatita acuta sau peritonita. Evaluarea prompta si diagnosticul sunt obligatorii, desi greu de realizat, tocmai pentru ca localizarea durerii este difuza, iar descrierea inexacta.

 

Mergi la medic pentru orice durere!

 

Iata ce pot ascunde cele mai frecvente dureri si de ce nu e bine sa faci uz de automedicatie!

 

Durerea de cap afecteaza peste 80% dintre adulti. Poate fi ca o pulsatie sau ca o presiune, pe o singura parte sau, pe ambele parti ale capului sau in frunte. Bruxismul (scrasnitul din dinti in somn) duce la cefalee cronica, migrene si dureri in zona tamplelor. Si hipertensiunea poate fi o cauza, la fel ca si anemia sau afectiunile oculare.

 

Durerea de burta nu e de neglijat. Cand e continua si da disconfort de la abdomen la mijloc, poate fi vorba despre un anevrism de aorta. Si in cazul sarcomului gastrointestinal apar dureri abdominale difuze, iar diagnosticul vine dupa un consult intamplator. Mai poate fi vorba despre fibrom uterin, boli de ficat, de fiere sau de pancreas.

 

Durerile de picioare sunt cauzate atat de slabirea articulatiilor, cat si de varice, tromboze sau osteoporoza. Indiferent de situatie, necesita tratament de specialitate.

 

Durerile intime apar in regiunea anala sau vaginala. Fisurile anale se manifesta prin senzatie de arsura sau usturime la defecare, iar durerea are o intensitate foarte mare. Netratate, fisurile duc la infectii, abcese, fistule sau chiar stenoze, foarte greu de tratat. Durerea in timpul actului sexual sau la urinare poate ascunde boli transmisibile, infectii ale tractului urinar, vaginite microbiene, afectiuni ale ovarelor sau uterine.

 

Durerea de spate sau lombalgia, asa cum este numita medical, apare la orice varsta si este foarte important sa se stabileasca diagnosticul corect inaintea unui tratament. „Este durerea la nivel lombar, cu debut brusc sau in timp, care poate sa iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare. In urma unei anamneze corecte si a unei examinari atente, medicul decide daca sunt necesare explorari suplimentare care sa depisteze o problema a coloanei vertebrale sau o patologie renala. Este important ca pacientul sa se prezinte la medic pentru un diagnostic corect si precoce, iar tratamentul va fi individualizat, tinand seama si de patologia asociata”, spune dr. Simona Huica, specialist reumatolog, Centrul Medical Focus.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Tribunalul Iasi a decis in cazul profesorului Iustin George Cazacu acuzat de ucidere din culpa! Cadrul didactic de 29 de ani a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare

URMĂTORUL ARTICOL

Pro si contra cuptorului cu microunde! Tu de care parte esti?

Ultimele știri de la Sanatate