Centrul Cultural German Iasi va invita la conferinta „Energia nucleara la 75 de ani”, sustinută de prof.dr.em. Alexandru Cecal, miercuri 27 noiembrie 2013

 

 

 

Centrul Cultural German Iasi va invita la conferinta „Energia nucleara la 75 de ani”, sustinută de prof.dr.em. Alexandru Cecal,  Facultatea de Chimie, din cadrul Universității  “Alexandru Ioan Cuza” Iași, care va avea loc în data de 27 noiembrie, ora 18.00 la sediul Centrului Cultural German în sala Bertolt Brecht.

 

 

Conferința “Energia nucleară la 75 de ani” se referă la aniversarea a trei sferturi de veac de la descoperirea fisiunii nucleelor de uraniu iradiate cu neutroni, de către savanții germani Otto Hahn și Fritz Strassmann, la Institutul de Chimie Kaizer Wilhelm” din Berlin, la 17 decembrie 1938. Conferința scoate în evidență contribuția celor învinși (până la capitularea Germaniei la 7 mai 1945) în cursa de fabricare a unui explozibil devastator, pe seama energiei degajate din reacția nucleară de fisiune în lanț și urmările  pe care această descoperire le-a avut asupra politicii internaționale, legate de utilizarea energiei nucleare în scopuri militare sau pașnice. Sunt reliefate totodată pozițiile “pro” și “contra” folosirii pașnice a energiei nucleare pe planeta noastră.

 

Prof.dr.em. Alexandru Cecal

 

A activat în învațământul chimic superior ieșean timp de 43 de ani, atât la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” cât și la Institutul Politehnic, trecând prin toate gradele didactice, de la preparator la profesor universitar, ocupând și funcțiile de decan și prorector la UAIC.  A scris singur sau în colaborare cărți și manuale și  a publicat peste 220 lucrări științifice. A susținut multe comunicări la conferințe internaționale de profil din mai multe țări si a stabilit contacte de cooperare științifică cu circa 15 universități străine: Konstanz, Braunschweig, Köln, Paris XI, Poitiers.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Un adolescent de 16 ani, care era cu oile pe un camp din Iasi, a fost descoperit mort in apropierea unei stane. Baiatul avea urme de strangulare pe gat

URMĂTORUL ARTICOL

Vesti bune pentru studenti! Din 2014 fondul de burse si subventia pentru camine si cantine vor creste cu 10 la suta!

Ultimele știri de la Eveniment