Surprinzator, cu toate ca la nivel national, Mircea Cartarescu sau Gabriela Adamesteanu, cei mai „vanduti” creatori de literatura din tara, au venituri anuale, doar din drepturi de autor, de zeci de mii de euro, cei de la Iasi nu se pot lauda cu asemenea performante.
Emil Brumaru, in topul celor mai cititi
Ajuns la venerabila varsta de 74 de ani, Emil Brumaru este in topul celor mai cititi si prolifici scriitori stabiliti la Iasi. Cu toate ca, inclusiv anul acesta, ultima sa aparitie editoriala intitulata „Rezervatia de îngeri” si aparuta la Editura Humanitas a fost bine primita, atat de public, cat si de critica, acesta nu se poate lauda cu proprietati sau conturi grase in banca. Mai mult, de zeci de ani, el locuieste intr-un apartament situat pe strada Cuza Voda. Oricum, din drepturi de autor acesta strange, anual, doar putin peste zece mii de lei. El nu poseda autoturism si nici bijuterii.
„Scrisul este o munca patriotica”
Actualul presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania – filiala Iasi, Cassian Maria Spiridon, recunoaste ca scrisul este mai mult o munca patriotica decat una banoasa. „Sincer sa va spun, de la activitatea pe care o prestez la Convorbiri Literare sunt remunerat cu 400 de lei pe luna. De asemenea, de la Uniunea Scriitorilor din Romania nu primesc niciun ban, totul este pe baza de voluntariat. In plus, acum, ajuns la peste 60 de ani, mi-am cumparat o casa normala, fara sa aiba cinci etaje, in zona Galata. Acum cinci ani, prin vanzarea unui apartament, am reusit sa-mi permit asa ceva! Dincolo de toate acestea, din cartile pe care le public, sunt multumit daca ele apar si daca reusesc sa le mai impart pe la prieteni si colegi, tocmai pentru a difuza cultura. Vreau sa va spun ca singurul beneficiu de la USR pe care il are un membru al nostru este ca, la pensionare, acesta primeste cate 250 lei pe luna. Asa ca avere cu siguranta nu se face din cultura”, a marturisit Spiridon. In plus, nici acesta nu poseda un automobil, proprietate personala.
Daniel Corbu: „Locuiesc intr-o locuinta sociala”
Dincolo de toate acestea, poetul Daniel Corbu, originar din judetul Neamt, fost presedinte interimar al Muzeului Literaturii Romane (MLR), intrebat daca a facut avere de pe urma activitatii, atat ca director de institutie culturala sau din perspectiva lucrarilor poetice sau critice pe care le publica, a afirmat ca este sarac. „Nu am deloc avere, sa va spun clar! Am o locuinta sociala data de la primarie cu doua camere si sunt chirias. Nu am masina si nici nimic altceva. Mereu am venit cu bani din buzunarul meu pentru a sustine activitatea culturala. Am fost tradus si eu in cateva limbi straine, vreo cinci, dar repet ca nu am nicio avere”, a spus acesta. Totusi, conform declaratiei de avere, de-a lungul anului 2011, acesta nu a detinut nicio cladire, iar pentru anul 2010 a incasat, in baza unui contract individual de munca la MLR, suma de 24.555 lei. In acelasi an, din drepturi de autor pentru colaborarea cu reviste culturale, a incasat doar 400 lei.
Un taur în vitrina de piatra
Un alt reprezentant extrem de activ atat in mediul publicistic, cat si in cel cultural, Liviu Antonesei nu figureaza ca posedand mare avere. Astfel, acesta detine un apartament in cartierul Alexandru cel Bun si, dupa ce inclusiv anul acesta a publicat o ultima lucrare intitulata „Un taur în vitrina de piatra”, cele mai mari venituri le incaseaza ca profesor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei de la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC), peste 25.000 lei anual. Nici el nu detine automobil.
Nici cel mai tradus scriitor iesean in strainatate, actualul director al Muzeului Literaturii, nu poate fi considerat un om bogat. Din drepturi de autor castiga, anual, cateva zeci de mii de lei, detinand un apartament si o masina.
Un alt poet renumit al Iasului si al tarii, care duce o viata modesta, Horia Zilieru, originar din judetul Arges, este una din figurile centrale ale liricii romanesti contemporane. Singura sa avere este un apartament situat in centrul orasului si sumele care-i revin sunt din dreptul de autor ca urmare a cartilor publicate pana acum. Alti trei scriitori, Lucian Dan Teodorovici, Nichita Danilov, fostul director al Casei de Cultura Mihai Ursachi, si Ioan Holban, actualul coordonator al Teatrului Luceafarul, in afara de venituri salariale, drepturi de autor, nu castiga sume fabuloase. De asemenea, nu au terenuri sau case in proprietate.
bzi.ro