Codul Rutier 2014! Soferii incepatori ar putea fi obligati sa fie insotiti, la deplasarile pe timp de noapte, de o persoana adulta care are permis de conducere de cel putin cinci ani

 

 

 

COD RUTIER 2014. Senatorii din Comisiile senatoriale juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică au adoptat, în acest sens, un amendament al senatorului Nicolae Moga la proiectul de modificare a Codului rutier propus de Guvern, potrivit Mediafax.

 

Potrivit amendamentului adoptat, conducătorul de autovehicule posesor al categoriilor B1 si Β care are o vechime mai mică de un an de la obţinerea permisului de conducere are obligaţia „să nu conducă vehicule din categoria Β sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw” şi „să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (daca nu a posedat anterior A1), B1, Β si BE pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei”.

 

COD RUTIER 2014.Amendamentul mai prevede obligaţia pentru această categorie de conducător auto „să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu a posedat anterior A1), B1, Β, BE pe autostrăzi pe timpul nopţii sau pe timpul zilei când vizibilitatea este redusă sub 100m” şi să fie „însoţit de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani de zile, în deplasarea pe timp de noapte pentru vehiculele din categoria Β sau BE”.

 

La depunerea acestor amendamente, senatorul Nicolae Moga a argumentat că legislaţia românească trebuie să ţină cont de practica europeană şi faptul că anual în România aproximativ 27 la sută din accidentele grave de circulaţie sunt produse de conducători auto cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

 

„Varianta optimă pentru conducătorii auto începători de a dobândi experienţă în condiţii minime de risc este instituirea unor restricţii de deplasare”, a mai menţionat acesta.

 

COD RUTIER 2014. La propunerea aceluiaşi senator, membrii celor trei Comisii au decis să se introducă diferenţieri în funcţie de grupa de vârstă a conducătorului auto în ceea ce priveşte perioada de valabilitate a permiselor de conducere.

 

Astfel, valabilitatea permiselor de conducere pentru va fi de cinci ani pentru persoanele de până la de până la 60 ani şi de trei ani pentru cei cu vârsta peste 60 ani în cazul autovehiculele cu mai multe locuri (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv).

 

Valabilitatea permisului pentru autoturisme şi motociclete (AM, A1, A2, A, B, BI şi BE) pentru conducătorii auto de până la 60 de ani ar urma să fie de 10 ani, de cinci ani pentru cei până la 70 de ani şi de trei ani peste această vârstă.

 

COD RUTIER 2014. Potrivit unui alt amendament acceptat de membrii celor trei Comisii senatoriale, depus de senatorul Moga, unităţi de asistenţă medicală autorizate să facă examinarea medicală pentru eliberarea permisului de conducere numai după ce rubrica „Antecedente personale” din fişa medicală a fost completată de către medicul de familie sau unitatea medicală care îl are în evidenţă pe solicitant.

 

Acesta şi-a argumentat, în scris, amendamentul arătând că policlinicile şi cabinetele autorizate care efectuează examinarea medicală nu dispun de o evidenţă medicală care să conţină istoricul fiecărui pacient sau informaţii despre o eventuală boală cronică.

 

Senatorii din Comisiile senatoriale juridică, pentru Apărare şi Administraţie publică mai propun ca toate vehiculele pe care se desfăşoară proba practică a examenului de obţinere a permisului de conducere, inclusiv motocicletele, să fie echipate cu sisteme tehnice de monitorizare audio-video pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului.

 

Ei au adoptat, în acest sens, un amendament la proiectul Guvernului de modificare a Codului rutier, modificare propusă de senatorul PSD Darius Vâlcov.

 

În varianta iniţială, proiectul de COD RUTIER 2014 pentru modificare a Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevedea că sunt exceptate de la aceste dotări, la proba practică, mopedele, motocicletele şi triciclurile cu motor.

 

Vâlcov a explicat că în prezent există echipamente performante, care pot fi amplasate pe orice vehicul cu care se susţine examenul auto.

 

Senatorii din cele trei Comisii au continuat, marţi, dezbaterile la proiectul de modificare CODULUI RUTIER după ce Biroul Permanent a decis prelungirea termenului de dezbatere şi adoptare a acestui act normativ de către Senat, care este primă cameră sesizată, cu două săptămâni.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Procurorii DNA au dispus urmarirea penala fata de Rudel Obreja pentru trafic de influenta. Vezi detalii

URMĂTORUL ARTICOL

Spaga de lux la Directia de Protectie a Copilului Brasov. Directoarea institutiei, Virginia Martin, a fost retinuta dupa ce a primit un autoturism de lux de la un consilier judetean

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in