ULTIMĂ ORĂ:

Comerciantii ieseni de la Bazar au ajuns la capatul rabdarii! Municipalitatea a pus la cale un plan in doi pasi pentru a-i aduce la sapa de lemn pe comerciantii din Bazar. Vezi detalii

Comerciantii ieseni de la Bazar au ajuns la capatul rabdarii! Municipalitatea a pus la cale un plan in doi pasi pentru a-i aduce la sapa de lemn pe comerciantii din Bazar. Vezi detalii
Citit : 3 views Comentariu

 

 

 

Jaf la drumul mare: asa caracterizeaza comerciantii din Bazar intentia municipalitatii de a-i aduce la sapa de lemn.

In conditiile in care boxele comerciantilor nu sunt incalzite, parcarea este transformata in weekend in targ de masini, toaletele sunt insalubre, iar vadul comercial este aproape inexistent, micii afaceristi din Bazarul de la Hipodrom platesc lunar o chirie de circa 12 euro pe metru patrat, adica 450 de lei pe luna.

 

Planul primariei a fost acela de a-i lasa pe comercianti sa se instaleze in noul Bazar doar pentru a-i putea jefui dupa cateva luni de la instalare. Astfel, administratorul Constantin Baba a mers ieri printre comercianti cu un chitantier pentru a incasa o noua taxa. Noul bir pe care doreste sa-l impuna municipalitatea este de 5 lei pe zi pe metrul patrat ocupat, in afara boxei cu produse expuse. In conditiile in care fiecare comerciant ar putea ocupa intre 3 si 4 metri patrati in afara boxelor, birul ar putea ajunge la 600 de lei pe luna pentru spatiul din afara boxelor. Practic, cei care vor sa aiba o sansa sa vanda in Bazar ar trebui, potrivit intentiilor primariei, sa achite o chirie dubla. 

 

„A venit seful Bazarului cu un chitantier, sa incaseze 5 lei pe metru patrat ocupat in afara tarabei. Anul trecut nu era asa vorba. Pai el ce face, lucreaza la doua capete? Cand vorbeste cu noi e una, cand se aplica face alta? Tot vine de doua zile cu chitantierul pe acolo, dar l-a luat lumea pe fuga, nu i-a platit nimeni nimic. Este o bataie de joc ce se intampla acolo. Pai, la asemenea chirie, macar de-ar oferi ceva. Dar stam si inghetam acolo. Acoperisul l-au facut tot comerciantii”, a declarat unul dintre afaceristii din Bazar. 

 

S-au certat de la spaga?

 

Zvonurile din randul comerciantilor sustin ca, de fapt, seful Bazarului, Constantin Baba, ar fi fost fugarit, pentru ca nu s-ar mai fi inteles la „cotizatii” cu micii afaceristi. Acest lucru a fost insa infirmat de seful pietelor, Cristian Starica, care a invocat aplicarea unei Hotarari de Consiliu Local, facuta uitata, pana in aceasta primavara. „Nu are nicio importanta daca ei spun ca este ilegal sau nu. Cert este ca totul este legal. Aceasta taxa a fost stabilita anul trecut. Pana acum nu s-a platit, pentru ca cei care desfasoara activitati de comert acolo nu au iesit cu marfa afara. In acest moment, fiecare plateste doar spatiul din interiorul boxei. Anul trecut, s-a stabilit ca pentru fiecare metru patrat ocupat in afara boxei, se plateste o taxa. Cum de anul acesta, aproape toti au inceput sa-si scoata marfa afara, am decis sa taxam exact dupa decizia luata anul trecut de Consiliul Local. Cum spuneam, taxa e valabila de anul trecut, iar seful Bazarului a mers astazi sa incaseze acea taxa. O parte dintre comercianti au fost de acord sa plateasca, insa pana la urma a fost un puci. Cativa comercianti i-au intors pe toti. Vom rezolva aceasta problema, voi merge personal acolo”, a declarat Cristian Starica, seful de la EcoPiata, firma care administreaza Bazarul.

 

Comerciantii sustin ca nu vor achita aceasta taxa nici in ruptul capului. „Poate sa vina si Starica, si Nichita. Sa vina ei sa plateasca asemenea chirii, la ce activitate avem. Ce sa mancam, urzici din padure?!”, s-a intrebat, retoric, un comerciant. In total, in acest moment sunt ocupate circa 200 de boxe. Daca pretul chiriilor se va majora, incasarile EcoPiata ar putea sa ajunga la circa 200.000 de lei lunar.

 

bzi.ro