Cazul comisarului şef de Poliţie din Iaşi prins băut la volan a adus în actualitate o importantă noutate privind recoltarea probelor de sânge prelevate ca probe în dosar.
Dacă până în prezent se cereau două probe de sânge, la interval de o oră una de alta, pentru a putea calcula retroactiv alcoolemia din momentul accidentului, de la intrarea în vigoare a noului cod penal, şoferul poate refuza prelevarea celei de-a doua probe de sânge.
Noul Cod Penal prevede prelevarea unei singure probe de sânge, iar asta va fi considerată automat alcoolemia şoferului în momentul comiterii faptei penale sau contravenţionale. A doua probă poate fi prelevată numai cu consimţământul şoferului.
Totuşi, poliţiştii de la Rutieră spun că cer şoferilor băuţi şi o a doua probă, ei bazându-se pe un ordin recent al Ministerului Sănătăţii nr. 1.512 din 12 decembrie 2013. Asta deşi noul Cod Penal a intrat în vigoare ulterior, la 1 februarie a.c., iar o lege prevalează în faţa unui ordin de ministru. „Ordinul acesta prevede recoltarea a două probe de sânge, la un interval de o oră una de cealaltă. De exemplu, în cazul unui accident, dacă şoferul ştie că alcoolemia este în creştere, poate cere a doua probă de sânge, pentru a se determina nivelul alcoolului în momentul producerii accidentului (care ar putea fi mai mic, fiind în favoarea şoferului, n.r.). În toate cazurile, cea de-a doua probă îl poata avantaja sau dezavantaja“, a punctat comisarul şef Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi.
În cazul comisarului sef Petru Curelariu, prins in urma cu o saptamana baut la volan, acesta putea refuza a doua proba de sange care i-a fost prelevata, după dispariţia primei probe. A doua probă de sânge luată de medici poliţistului a arătat că acesta avea în sânge o concentraţie de 1,70 mg/l alcool pur în sânge, cu mult peste limita admisă legal, de 0,80 mh/l alcool pur în sânge.
ziaruldeiasi.ro