Comisarul sef Petru Curelariu, prins in urma cu o saptamana baut la volan putea refuza a doua proba de sange care i-a fost prelevata. Vezi detalii

 

 

 

Cazul comisarului şef de Poliţie din Iaşi prins băut la volan a adus în actua­litate o importantă noutate privind recoltarea probelor de sânge prelevate ca probe în dosar.

Dacă până în prezent se cereau două probe de sânge, la interval de o oră una de alta, pentru a putea calcula retroactiv alcoolemia din momentul accidentului, de la intrarea în vigoare a noului cod penal, şoferul poate refuza prelevarea celei de-a doua probe de sânge.

Noul Cod Penal prevede prelevarea unei singure probe de sânge, iar asta va fi considerată automat alcoolemia şofe­ru­lui în momentul comiterii faptei penale sau contravenţionale. A doua probă poate fi prelevată numai cu consim­ţământul şoferului.

Totuşi, poliţiştii de la Rutieră spun că cer şoferilor băuţi şi o a doua probă, ei bazându-se pe un ordin recent al Mi­nisterului Sănătăţii nr. 1.512 din 12 de­cembrie 2013. Asta deşi noul Cod Penal a intrat în vigoare ulterior, la 1 februarie a.c., iar o lege prevalează în faţa unui ordin de ministru. „Ordinul acesta prevede recoltarea a două probe de sânge, la un interval de o oră una de cealaltă. De exemplu, în cazul unui accident, dacă şoferul ştie că alco­ole­mia este în creştere, poate cere a doua probă de sânge, pentru a se determina nivelul alcoolului în momentul produ­cerii accidentului (care ar putea fi mai mic, fiind în favoarea şoferului, n.r.). În toate cazurile, cea de-a doua probă îl poata avantaja sau dezavantaja“, a punctat comisarul şef Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi.

În cazul comisarului sef Petru Curelariu, prins in urma cu o saptamana baut la volan, acesta putea refuza a doua proba de sange care i-a fost prelevata, după dispariţia primei probe. A doua probă de sânge luată de medici poliţistului a arătat că acesta avea în sânge o concentraţie de 1,70 mg/l alcool pur în sânge, cu mult peste limita admisă legal, de 0,80 mh/l alcool pur în sânge.

 

ziaruldeiasi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

La Spitalul de Boli Infectioase Iasi a fost confirmat primul caz de gripa AH1N1

URMĂTORUL ARTICOL

Atentie ieseni! Incepand cu data de 17 februarie 2014, Directia de Asistenta Comunitara va incepe redistribuirea produselor alimentare. Vezi detalii

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in