ULTIMĂ ORĂ:

Compania Chevron a facut plangere la Politia Vaslui! Vezi motivul

Compania Chevron a facut plangere la Politia Vaslui! Vezi motivul
Citit : 8 views Comentariu

 

 

 

Compania Chevron a facut plangere la Politia Vaslui, dupa ce, in cursul zilei de sambata, protestatarii adunati in zona in care societatea isi desfasoara activitatea au distrus aproape in totalitate gardul imprejmuitor al terenului detinut la Pungesti, dar si o parte din utilajele companiei.

 

 

In contextul evenimentelor din cursul zilei de sambata, Chevron a anuntat sistarea temporara a activitatilor din perimetrul de 20.000 de metri patrati, detinut de companie pe teritoriul comunei Pungesti.

 

„Chevron confirma astazi (n.r. sambata) suspendarea activitatilor in Silistea-Pungesti ca urmare a conditiilor nesigure de lucru, generate de activitatile ilegale si violente ale protestatarilor. Chevron a sesizat Politia Vaslui in legatura cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastra.

 

Chevron nu tolereaza violenta sub nicio forma si isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritati despre proiectele sale. Prin urmare, compania noastra a suspendat temporar activitatile, pentru a se asigura ca orice lucrare efectuata se poate face in conditii de siguranta pentru comunitate si pentru angajatii sai”, se arata intr-un comunicat transmis corespondentului Mediafax de compania Chevron.

 

In urma incidentelor care au avut loc sambata, la Pungesti, jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari, dintre care 14 sunt acuzati de ultraj si unul de port ilegal de arma alba, iar ceilalti sapte au primit amenzi intre 500 si 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publica nedeclarata.

 

Jandarmeria Romana arata sambata, intr-un comunicat de presa remis agentiei Mediafax, ca in localitatea Silistea, judetul Vaslui, un grup de persoane a distrus gardul imprejmuitor apartinand unei societatii private si a avut un comportament violent asupra fortelor de ordine.

 

In urma acestor incidente, jandarmii au dus 22 de persoane la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, pentru stabilirea identitatii acestora si adoptarea masurilor legale.

 

In zona in care au avut loc incidentele au fost gasite mijloace pirotehnice si incendiare, in acest moment Politia verificand aceste aspecte.

 

Jandarmii au evacuat, sambata dupa-amiaza, zona unde sunt montate corturile si baracile improvizate, la Pungesti, protestatarii fiind scosi si indemnati sa paraseasca perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul soselei, la iesirea din localitatea Silistea.

 

De asemenea, jandarmii au facut, cu ajutorul Politiei, controlul corporal al protestatarilor care ramasesera in zona unde existau montate corturi si baraci improvizate, la Silistea-Pungesti, dupa ce in jurul pranzului in zona manifestatiilor participantii la protest au folosit obiecte pirotehnice. O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luati cu forta, pe sus, de catre jandarmi si dusi intr-una din dubele Jandarmeriei.

 

Intr-un comunicat de presa remis, sambata. agentiei Mediafax, Jandarmeria precizeaza ca jandarmii nu au folosit in niciun moment forta, si nici mijloacele din dotare in timpul manifestatiilor de sambata de la Silistea-Pungesti si ca au actionat pentru normalizarea situatiei si prevenirea oricaror fapte care ar fi putut degenera.

 

Compania Chevron a anuntat oficial, sambata dupa-amiaza, printr-un comunicat de presa, suspendarea activitatilor pe terenul detinut la Silistea-Pungesti, in urma manifestatiilor de protest din zona. Chevron nu a mentionat, in comunicatul de presa, data la care vor fi reluate lucrarile in zona.

Cateva sute de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui, manifestantii scandand lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului.

 

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron. Initial, protestul a fost pasnic, insa a degenerat in jurul orei 12.00, cand protestatarii au inceput sa arunce cu pietre in camioanele companiei Chevron si sa darame gardurile proprietatii acesteia.

 

Un tanar din randul protestatarilor de la Pungesti a fost luat, sambata, in jurul orei 13.00, de o ambulanta SMURD si transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui. Tanarul a acuzat dureri in piept si sustine ca ar fi fost lovit de catre jandarmi. Acesta se afla pe sosea in momentul in care ar fi fost agresat de catre fortele de ordine.

 

Jandarmii, echipati in uniforme de lupta, cu scuturi si bastoane, au format un cordon in jurul manifestantilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul detinut de catre Chevron. Totodata, jandarmii au fost mobilizati si la iesirea din localitatea Silistea pentru a nu permite altor persoane sa vina spre zona unde au loc manifestatiile. De altfel, traficul in zona a fost restrictionat, fiind permis doar accesul autovehiculelor care vin dinspre Pungesti spre Silistea, respectiv Vaslui.

 

Anterior, cativa dintre protestatarii de la Pungesti au fost ridicati si dusi in masinile Jandarmeriei pentru a da declaratii, in timp ce altii s-au intins pe jos, pe sosea, pentru a nu permite acestor autovehicule sa iasa din zona, manifestantii imbrancindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au intins pe sosea au fost luati pe sus de catre jandarmi si dusi pe marginea soselei.

 

Unii dintre jandarmi au acuzat ca au fost ultragiati in momentul in care protestatarii daramau gardul de pe proprietatea Chevron.

 

Luni, Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti, ziua fiind marcata de proteste ale localnicilor, care au incercat sa impiedice accesul utilajelor companiei, si incidente intre acestia si jandarmi.

 

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

 

Aproximativ 500 de persoane au protestat si in 16 octombrie in zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui – Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat si pe timpul noptii, zona fiind numita „tabara de rezistenta de la Pungesti”.

 

Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

 

realitatea.net