autostrada_brasov_sibiu

Compania de Autostrazi va comanda un studiu de fezabilitate pentru o autostrada Braşav-Sibiu, desi actualul traseu de pe coridorul IV paneuropean, Sibiu-Pitesti, ramane teoretic in picioare. Noua autostrada ar urma sa fie construita tot din fonduri europe

Autorităţile vor organiza în acest an licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Braşov, iar lucrările de construcţie vor fi finanţate din fonduri europene, a declarat noul director al Companiei Naţionale de Austostrăzi (CNADNR), Narcis Neaga.

Autorităţile vor organiza în acest an licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Braşov, iar lucrările de construcţie vor fi finanţate din fonduri europene, a declarat noul director al Companiei Naţionale de Austostrăzi (CNADNR), Narcis Neaga.

„Anul acesta dăm drumul la studiul de fezabilitate, după ce vom găsi sursa de finanţare pentru el. Finanţarea construcţiei se va face din fonduri europene” a declarat Neaga pentru ECONOMICA.NET.

Şeful de la Autostrăzi a explicat că acest nou proiect, chiar dacă este mai ieftin, nu exclude în nici un caz construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, de pe coridorul IV, care este inclusă în Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) în exerciţiul financiar 2014-2020. „Autostrada Sibiu-Braşov este o variantă. Una nu o exclude pe cealaltă. Autostrada Sibiu-Piteşti este scumpă, ar consuma aproape toată alocaţia noastră pe POS-T” a explicat Neaga. El a mai spus că, prin Braşov, „ai ajunge la Bucureşti şi ţi-ar mai rămâne şi bani”.

Oficialul CNADNR nu a estimat vreun cost al autostrăzii Sibiu-Braşov, dar a spus că în anul 2020 aceasta va fi deschisă traficului.

În momentul de faţă, singura porţiune de autostradă de pe Coridorul IV (care leagă Bucureştiul de graniţa de vest a României) care nu este în nici o procedură de licitaţie, este Sibiu-Piteşti. Autostrada are 116 km şi un cost estimat de 3,2 miliarde de euro, explicabil prin faptul că jumătate din traseu înseamnă tuneluri şi viaducte. În cazul în care, în final, va fi finanţată din fonduri europene nerambursabile, 85% din bani vor veni de la Bruxelles. Deşi se vorbeşte de ani de zile despre ea, această porţiune de autostradă are doar studiul de fezabilitate realizat.

Pe de altă parte, o autostradă Sibiu-Braşov, chiar dacă ar lungi drumul din Bucureşti spre graniţa de vest a României, ar avea un sens datorită faptului că, teoretic, la momentul finalizării ei, ar fi terminat şi tronsonul Comarnic-Braşov. Acesta va fi realizat însă în sistem de concesiune, deci ulterior şoferii vor fi taxaţi.

Distanţa între Sibiu şi Braşov pe actuala infrastructură rutieră este de 143 de kilometri, dar prin zonă de deal.

Lobby politic

Primarul oraşului Sibiu şi numărul doi în PNL, Klaus Johannis, a susţinut, la începutul acestei luni, că o autostradă Sibiu-Braşov ar fi mai uşor şi mai rapid de construit decât o autodstradă Sibiu-Piteşti. Potrivit presei locale, edilul a discutat această variantă inclusiv cu premierul Victor Ponta.

Luna trecută, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a respins cererea de acord de mediu pentru autostrada Sibiu-Piteşti. Instituţia şi-a motivat decizia prin faptul că promotorul proiectului, CNADNR, nu a depus toate documentele solicitate de către Agenţie în mai multe rânduri, în cei trei ani de când a fost înaintată solicitarea.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Steaua a primit trei goluri intre minutele 67 si 85 ale partidei jucate cu Schalke, in prima etapa a fazei grupelor Ligii Campionilor. Vezi cele mai importante momente ale meciului Schalke Steaua

URMĂTORUL ARTICOL

Tragedie in Vaslui! Doi tineri au murit, iar alti doi au ajuns in stare grava la spital, in urma unui accident produs miercuri seara (18.09.2013), pe un drum judetean din Vaslui, dupa ce soferul unui autoturism a intrat in plin in remorca unui tractor

Ultimele știri de la Economic