Complex bisericesc în Moara de Vânt! Mitropolia ridică o școală și un observator astronomic pe un teren luat gratis de la Primăria Iași

/

Mitropolia Moldovei și Bucovinei va beneficia gratuit de un teren de aproape 8 hectare în zona Moara de Vânt. Terenul va fi cedat în zona unde ar urma să se ridice sala polivalentă visată de ani buni de autoritatea locală, dar și de viitorul Spital Regional de Urgență. Plenul Consiliului Local va discuta oportunitatea cedării suprafeței de teren către Mitropolia, unde vor apărea mai multe construcții.

Plenul Consiliului Local al municipiului Iași va discuta în cadrul unei ședințe ordinare ce va avea loc pe 23 august 2023, un proiect de hotărâre care va stârni o serie de controverse. Primăria vrea să cedeze un teren de 7,8 hectare din zona Moara de Vânt către Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Fețele bisericești vor să construiască un ansamblu complex în zonă, iar municipalitatea a decis să le cedeze acel teren. Suprafața se află în apropierea viitorului Spital Regional de Urgență, dar și a sălii polivalente „Regina Maria”, o investiție pe care autoritatea locală o flutură de ani buni.

Consilierii locali își vor da girul pentru terenul dat Mitropoliei 

Primăria a completat ordinea de zi la ședința ordinară din 23 august și cu un astfel de proiect de hotărâre. Mitropolia Moldovei și Bucovinei vrea să construiască o serie de facilități cu destinație de activități educaționale, culturale, sociale și religioase, precum și a unor zone de recreere. Mitropolia ar urma să primească acest teren pe o perioadă de zece ani, timp în care va trebui să construiască acele facilități. Principala activitate este cea de extindere a Școlii „Varlaam Mitropolitul”, care are sediul pe strada Lascăr Catargi. În plus, Mitropolia vrea sp mai ridice o biserică, un observator astronomic, dar și altele.

Cum arată investiția Mitropoliei din Moara de Vânt?

Proiectul privind extinderea școlii prevede clădiri pentru o mie de elevi, complexul urmând a se întinde pe 3,5 hectare de teren. Acesta include o grădiniță pentru 200 copii, structurați în trei grupe, cu spații de învățare, servit masa și spații de joacă. Pentru 800 de elevi de școală primară și gimnaziu vor fi ridicate săli de clasă, laboratoare, spații pentru activități extra-curriculare, bibliotecă, mediatecă, spații pentru artă, zone de servit masa, spații pentru cadrele didactice și personalul auxiliar. Vor mai ridice și unele mici sere și parcuri de joacă. Vor mai apărea o biserică pe jumătate de hectar, zone cu terenuri de sport, un observator astronomic și un campus școlar.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ședință de Consiliu Local! Proiect de transformare a circulației pietonale în municipiul Iași

URMĂTORUL ARTICOL

Primăria Iași refuză să-și asume organizarea programului de masă caldă pentru mii de elevi din oraș!

Ultimele știri de la Actualitate