Consiliul Judetean al Elevilor: traditia si istorie reinvie la Iasi

Vineri, 23 ianuarie 2015, Consiliul Județean al Elevilor Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, organizează cea de-a VI-a ediţie a proiectului “ Act şi spirit din vremea Unirii”, în scopul celebrării a 156 de ani de la înfăptuirea momentului istoric din 24 ianuarie 1859 și a conștientizării comunității și elevilor ieșeni cu privire la importanța Micii Uniri pentru poporul român.
Astfel, în intervalul orar 12.00-16.00, elevii ieșeni vor recrea atmosfera secolului al XIX-lea, în centrul istoric al Iaşului, prin participarea membrilor CJE Iași la întâlnirea de la Primăria Municipiului Iaşi a delegațiilor de elevi din 12 județe ale României, ambasadori ai Micii Uniri în oraşul nostru, cu reprezentanți ai autorităților locale, precum şi pentru a transmite mesajul elevilor ieşeni, prin sistem de videoconferinţă, despre importanţa Micii Uniri, adresat Consiliilor Şcolare din ţară.
Următoarea  activitate, care va fi origanizata în intervalul orar 13.00-14.00, este Parada  Costumelor de Epocă pe traseul Primăria Iaşi – Esplanada Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii – Muzeului Memorial “Mihail Kogălniceanu”.Din experienţa ediţiilor anterioare, parada elevilor pe artera istorică a Iaşului este de mare impact pentru comunitate, deoarece membrii Consiliului Județean al Elevilor, costumaţi adecvat, prin contribuţia Teatrului Naţional „V. Alecsandri” Iaşi, sunt însoțiți de fanfara de la Colegiul de Artă „O. Băncilă”.
Elementul de noutate din acest an îl constituie reuniunea elevilor la Muzeului Memorial “Mihail Kogălniceanu”,începând cu ora 14.00, pentru evocarea atmosferei din epocă, prin vizitarea muzeului şi interpretarea de către elevi a dansului de salon minuet. Ultima parte a programului o reprezintă organizarea unei dezbateri pe teme istorice, sub genericul „Mica Unire: de la proiect la înfăptuire”, prin metoda non-formală a cafenelei publice, cu sprijinul profesorilor de istorie și a invitaților de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.
„Prin acest proiect de tradiţie, organizat de fiecare generaţie a Consiliului Judeţean al Elevilor Iaşi timp de 6 ani,  dorim ca prin activităţi non-formale să stimulăm dezvoltarea spiritului civic și a inițiativei comunitare în rândul elevilor ieşeni, să înţelegem atât noi, cât şi elevii din ţară, importanţa evenimentului înfăptuit la Iaşi şi a rolului personalităților din acea epocă.”– a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, Florina Pantelimonescu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Evenimente dedicate romanilor, la Palas

URMĂTORUL ARTICOL

Ambasadorii Unirii la Iasi

Ultimele știri de la Comunicate de presa