CPU Paşcani salvează vieţi

Dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale garantate de statul român.

Din păcate, sistemul medical românesc nu face faţă, aşa cum ar trebui, acestei obligaţii pe care o are faţă de cetăţenii care finanţează direct sistemul, prin asigurările de sănătate pe care le plătesc. Vina nu aparţine pregătirii personalului medical, pe care o consider excelentă, ci infrastructurii medicale deficitare.

Ultimele statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne confirmă faptul că un pacient din România întâmpină dificultăţi în tratarea diferitelor afecţiuni cu care se confruntă.

Urgenţele majore implică un factor de risc crescut, iar medicii care lucrează în acest domeniu sunt adevăraţi eroi care salvează vieţi, fără să aibă tot ce le trebuie la dispoziţie.

De exemplu, CPU Paşcani, deşi a deservit în cursul anului 2016 un număr de 73.000 de pacienţi cu urgenţe, de la minore la majore, cu un risc vital, nu beneficiază decât de o cameră de gardă, extinsă la dimensiunea unui cabinet medical cu trei paturi pentru primire urgenţe, o sală de operaţii şi şase rezerve pentru stabilizare.

Deşi Paşcaniul are un statut de municipiu şi se află la o distanţă considerabilă de municipiul reşedinţă de judeţ, municipiul Iaşi, Compartimentul de primiri urgenţe este insuficient pentru tratarea tuturor urgenţelor majore sau cu risc vital.
Guvernul trebuie să înţeleagă că urgenţele medicale nu pot fi tratate în ambulanţă, în drum spre municipiul de reşedinţă de judeţ, ci într-un compartiment special, dotat corespunzător, după ultimele standarde internaţionale.

Trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că viaţa păşcănenilor şi a locuitorilor din comunele învecinate municipiului este la fel de importantă ca şi viaţa cetăţenilor din marile oraşe universitare care beneficiază atât de personal medical de înaltă experienţă, cât şi de infrastructura necesară.

Deşi unitatea în care îşi desfăşoară activitatea cei şase medici, 15 asistenţi, cinci infirmiere şi cinci brancardieri oferă ca servicii medicale primul ajutor şi stabilizarea urgenţelor majore, diagnosticul şi stabilizarea bolnavilor acuţi, stabilizarea bolnavilor, prin dirijarea acestora către secţiile de spital sau către eşalonul superior, intervenţii chirurgicale de urgenţă în sala de operaţii a Compartimentului de primiri urgenţe, actuala locaţie nu poate oferi condiţii optime pentru toate serviciile medicale care se impun şi nici condiţiile standard pentru personalul medical care salvează vieţi.

Sala de tratament şi rezervele unde se stabilizează bolnavii trebuie regândite, reamenajate, fiind de urgenţă majoră o nouă clădire cu un potenţial locativ mai ridicat.

Trebuie regândite o sală de aşteptare mai generoasă pentru pacienţi, un nou ghişeu de informare şi internări, un nou grup sanitar, o cameră de discuţii cu aparţinătorii, iar strict pentru personalul medical, aflat în permanent stres neuropsihic, trebuie îmbunătăţite actualele condiţii, prin amenajarea unei zone de odihnă deoarece medicii funcţionează deseori la limită.

Să nu uităm, viaţa păşcănenilor şi a locuitorilor din zona limitrofă este la fel de preţioasă ca viaţă oricărui român! Să le acordăm tuturor românilor atenţia cuvenită!

Axinte Vasile, deputat al PSD, Iaşi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Depistati in trafic sub influenta alcoolului

URMĂTORUL ARTICOL

Femeie cercetata pentru contrabanda

Ultimele știri de la Comunicate de presa