Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, desi nu a putut fi prezent fizic la acest eveniment, a tinut sa transmita un mesaj organizatorilor, particinatilor la expozitie, comunitatii evreiesti din Iasi si, in extenso, opiniei publice.
Iata mai jos mesajul lui Cristian Adomnitei
Aceasta zi, inseamna, peste tot in lume, o aducere aminte pentru ceea ce a fost cea mai mare tragedie a umanitatii si a poporului evreu; un efort colectiv care incurajeaza statele, institutiile si indivizii sa invoce simbolul european al raului absolut – Auschiwitz-ul – si sa-l transforme intr-un imperativ pentru eternitate, ca asemenea drame colosale sa nu se mai repete niciodata.
Uciderea a peste 6 milioane de evrei de catre Germania nazista si aliatii sai a coincis cu dezumanizarea totala a speciei umane, cu sfarsitul umanitatii, cu finalul temporar al civilizatiei universale. Natiunile europene care au participat la Holocaust trebuie sa faca eforturi continue pentru a pastra vie memoria celor care pierit atunci si sa lupte, in fiecare zi, pentru a eradica orice forme pasive sau active de antisemitism, intoleranta sau xenofobie.
Doamnelor si domnilor,
Natiunile si comunitatile puternice isi asuma trecutul. Ele devin astfel mai putin vulnerabile, mai stabile si mai democratice.
Pentru noi romanii, acest efort trebuie sa se multiplice in anii care vin. Asumarea responsabilitatilor statului roman pentru Holocaust nu este o chestiune de optiune, ci o datorie istorica, institutionala si nationala. Din pacate, mai avem astazi institutii sau lideri din societate care trateaza cu lejeritate sau neaga acest subiect.
Sper ca, cu fiecare an care trece, sa facem progrese si sa nu mai avem astfel de derapaje nedemne pentru un stat european.A admite partea noastra de responsabilitate pentru Holocaust este un act suprem de la care nu trebuie sa ne abatem. Trebuie sa acceptam ca nu tot trecutul nostru a fost glorios si onorabil.Holocaustul evreilor din Romania a fost una din cele mai abonimabile fapte ale statului roman. Ceea ce a facut administratia romaneasca din perioada 1940-1944 nu se va sterge niciodata. Pentru noi, iesenii, memoria victimelor Holocaustului este o datorie profunda. Mii de barbati, femei, batrani sau copii au pierit pe strazile Iasului, in curtea fostei chesturi sau in trenurile mortii, in vara lui 1941 in unul din cele mai mari pogromuri de la inceputul razboiului de pe frontul de Est. Visele si sperantele acestor semeni nu se vor mai intoarce niciodata, dar amintirea lor trebuie sa dainuie pentru eternitate!Tototodata, nu trebuie sa uitam nicio clipa: contrbutia comunitatii evreiesti la dezvoltarea Iasului si a regiunii este incomensurabila, in termeni spirituali, patrimoniali si materiali.
Ca fost ministru al educatiei, am fost convins de necesitatea si utilitatea actiunilor educative de memorializare si comemorare a tragediei poporului evreu. Am toata recunostinta pentru cei care dezvolta astfel de programe.
Aceasta expozitie de astazi este un pios omagiu adus celor care au fost ucisi atunci; un semn ca tinerele generatii inteleg altfel istoria si rolul invatamintelor trecutului. Cele 32 de picturi, realizate in perioada celor doua saptamani de tabara sunt valoroase artistic si emotionante. Felicit Institutul „Elie Wiesel” pentru acest proiect generos si pentru tot ce face zi de zi in aceasta directie!
Doamnelor si domnilor,Cu aceasta ocazie, in final, vreau sa va transmit ca eu personal, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, dar si institutia pe care o conduc va intari, in urmatorii ani, eforturile pentru punerea in valoare a memoriei victimelor pogromului de la Iasi. Sper sa anuntam in curand un proiect important, care va aduce Iasului o insemnatate memoriala internationala fata de ceea ce s-a intamplat aici cu comunitatea evreiasca acum sapte decenii.
Sa ne amintim de toti cei care au pierit in Holocaust si sa ne rugam in fiecare zi pentru ca memoria lor sa ramana nestearsa!
Va multumesc!
agendadeiasi.ro