Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atrage atenţia că lansarea în spaţiul public a unor teme precum autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului justiţiei şi o agresiune la principiile statului de drept.
„Lansarea, prin orice mijloc de comunicare în masă, de către vectori de imagine – indiferent dacă sunt analişti, jurnalişti, politicieni – în spaţiul public a unor teme ce exced cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia şi o agresiune la principiile statului de drept”, se arată într-o poziţie a CSM făcută publică joi faţă de proiectul de autonomie a ţinutului secuiesc.
În calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, având în vedere vehicularea şi dezbaterea în mass-media a unui proiect privind ‘Statutul Special al Ţinutului Secuiesc din România’, Consiliul reaminteşte că la Art. 152 privind ‘Limitele revizuirii’ (1) se prevede că ‘Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii’, scrie romaniatv.net.
Proiectul UDMR pentru AUTONOMIE TERITORIALĂ: Ţinutul Secuiesc va fi condus de un PREŞEDINTE
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, în august, că proiectul privind autonomia teritorială a fost redactat în întregime, urmând să fie supus dezbaterii publice, însă nu va fi prezentat şi într-o şedinţă de Guvern.