Cu inflația de peste 20%, Ungaria plafonează dobânzile pentru a evita o recesiune

Ungaria va include împrumuturile cu dobândă variabilă pentru IMM-uri într-o schemă menită să limiteze dobânzile împrumuturilor şi să evite o recesiune, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, adăugând că băncile vor putea ”cu uşurinţă” să suporte costul măsurii, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Cu inflaţia de peste 20%, aflată pe un trend ascendent, în timp ce economia încetineşte, guvernul premierului Viktor Orban se confruntă cu provocarea de a încetini creşterea preţurilor, încercând în acelaşi timp să prevină o recesiune.

Guvernul a plafonat deja preţurile combustibililor şi al alimentelor de bază, precum şi dobânzile ipotecare. Facturile pentru energie sunt, de asemenea, plafonate pentru majoritatea gospodăriilor.

Sâmbătă, guvernul a anunţat subvenţii în valoare de 150 de miliarde de forinţi (362 de milioane de dolari) pentru companiile mari care investesc în îmbunătăţirea eficienţei energetice şi şi-a extins schema de dobânzi plafonate pentru împrumuturi.

Nagy a spus că dobânzile împrumuturilor pentru companii vor fi plafonate la dobânda interbancară pentru fondurile pe 3 luni din 28 iunie, care a fost de 7,77%, spre deosebire de dobânda actuală de 16,69%, după o majorare de urgenţă a dobânzii băncii centrale, pe 14 octombrie.

Măsura va fi în vigoare până la 1 iulie 2023, similar cu plafonul existent pentru dobânzile ipotecare plătite de populaţie.

Costul acestei scheme, care va totaliza aproximativ 80 de miliarde de forinţi până la 1 iulie, va fi suportat de bănci, a spus Nagy, adăugând că este o sumă pe care acestea ar putea să o suporte cu uşurinţă.

”Creşterea ratelor dobânzilor aduce profituri suplimentare pentru bănci”, a adăugat Nagy.

Întrebat dacă guvernul a purtat discuţii cu băncile înainte de a lansa noul plafon, el a spus că ”a sesizat” Asociaţia Băncilor despre această măsură.

Nagy a spus că portofoliul de împrumuturi cu dobândă variabilă se ridică la aproape 2.000 de miliarde de forinţi, fiind aferent unui număr de aproximativ 60.000 de firme mici, iar măsura urmăreşte să evite ca aceste companii să plătească dobânzi de 20% sau mai mari pentru împrumuturile lor.

”Am dori să evităm ca economia să intre în recesiune anul viitor şi avem toate şansele să avem o creştere de 1%. Prin acest plafon de împrumut, dorim să prevenim încă un şoc pentru sectorul corporativ, rezultat din creşterea rambursărilor acestora”, a spus Nagy într-un briefing.

În mai, guvernul a anunţat taxe excepţionale în valoare de 800 de miliarde de forinţi pe ceea ce a numit ”profituri suplimentare” obţinute de bănci, companii energetice şi alte firme. Aceste taxe, concepute pentru a acoperi deficitul bugetar, au lovit acţiunile din Budapesta şi au afectat investitorii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Elena Udrea, către Delia Matache: Și eu credeam că nu sunt făcută să fiu mamă. Viața mea a fost fabuloasă până să apară fetița mea, dar acum e infinit mai mult

URMĂTORUL ARTICOL

Accident rutier pe autostrada A3: se intervine cu elicopterul SMURD, două persoane sunt inconștiente

Ultimele știri de la Actualitate