Universitatea de Științe ale Vieții (USV) are numeroase clădiri pe Copou, dar și mai multe terenuri. Totuși, puțină lume știe de Beciul lui Adamachi de pe Dealul Copoului.
Pe tiktok a apărut un scurt filmuleț în care un student prezintă acest beci în care se află mii, poate zeci mii de vinuri care mai de care mai selecte. Vinurile sunt mărturie a experimentelor făcute de studenți. Unele dintre ele reprezintă chiar și lucrările de licență a unor foști absolvenți de la USV.
Beciul lui Adamachi de pe Dealul Copoului de la USV
Beciul lui Adamachi de pe Dealul Copoului de la USV are o lungime totală de 300 metri și a fost săpat la o adâncime de 18 metri. Beciul este unul extraordinar, atât din punct de vedere estetic cât și istoric. Ca o paranteză trebuie să precizăm faptul că via universităţii se întinde pe 15 ha, cu 1,5 ha dedicate unei colecţii cu peste 200 soiuri de care contribuie la baza date pentru autenticitate şi tipicitate.
Beciul este un sistem de tuneluri subterane în care Universitatea îşi păstrează lucrările de licenţă, masterat şi doctorat – sticlele cu vin experimental ale studenţilor. Beciul a trecut în proprietatea universităţii din 1970; o formă mai mică a lui a existat încă de la construirea casei de către boierul filantrop Vasile Adamachi. Academicianul Valeriu D. Cotea a unit acest beci, iniţial pentru legume şi adânc de 18m, cu cel de peste drum al lui Ilie Kogălniceanu, extins de Mihail Kogălniceanu şi dezvoltat de Mihail Sadoveanu, ultimul locuitor al clădirii ce-i poartă acum numele ca muzeu. Beciul ajunge sub muzeul dedicat scriitorului despre care se ştie că îi plăcea să dădea banchete şi chermeze şi despre care ni se spune că umbla vorba că era un zgârcit care le cerea oamenilor să vină cu vinul de acasă.
@facultatehorticulturais Tu știai de acest loc? #iasinterview #iasicity #iasiromania #usviasi #iasi #students #farmlife #horticultura #studentlahorti #wine #winetiktok🍷 ♬ Lay Low – Tiësto
Cine a fost boierul Vasile Adamachi
Vasile Adamachi s-a născut la Iași în 1817 și a murit la vârsta de 75 de ani, în 1892. Acesta a fost pe rând, perfect, senator, filantrop și om de știință.
A făcut studiile în casa părintească și a ocupat diferite funcții în județul Vaslui. A lăsat Academiei Române o donație de două milioane și jumătate de lei sub titlul „Fondul Adamachi” al cărui venit servea în mare parte pentru scrierilor morale, îmbrăcămintea copiilor săraci, imprimări de lucrări premiate, stipendii.
Trupul neînsuflețit se află în vestitul cimitir Eternitatea din Iași despre care vom vorbi într-o ediție viitoare. Revenind, USV se poate mândri cu Beciul lui Adamachi care este o bijuterie culturală pe Dealul Copoului și care este o mărturie vie a eforturilor studenților universității. Beciul se poate vizita și dacă dorești să ajungi în Copou ai mai multe soluții.
Dacă vii din zona Gară, atunci te sfătuim să iei tramvaiul 3, 6 sau 7 până în Piața Unirii, iar apoi pe relația Copou să iei tramvaiul 9, 13, 8 sau 1. Biletul de tramvai costă 3 lei și este valabil timp de 2 ore pe orice mijloc de transport în comun.