Cum să nu te arzi la soare
Cum să nu te arzi la soare

Cum să nu te arzi la soare! Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru

Este sezonul vacanțelor, iar ieșenii, românii, se duc în special la mare unde petrec ore bune stând la soare. În special femeile și-au făcut o obișnuință din a-și programa bronzul perfect. Medicul Tudor Ciuhodaru scrie, pe o rețetea de socializare, câteva sfaturi de ținut minte pentru nu ne arde la soare. Sunt lucruri simple, practice, care nu ar trebui neglijate de către nimeni. Iată cum să nu te arzi la soare:

 

De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare – sunt trei măsuri importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică.
(Mic) ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri: 10 reguli simple.
1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.
2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare.
3. Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie faţă de efectele radiaţiilor ultraviolete.
4. Întreruperea repetată a expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ.
5. Statul în apă nu vă protejează de arsuri! Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu ușurinţă.
6. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.
7. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.
8. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.
9. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.
10. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.
Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine să rețineți că protecția, răcoarea și hidratarea – sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Moartea subită a elevului de 17 ani venit la UAIC la Iași! Patru doze de energizant și două pachete de țigări i-a adus decesul. Un student a încercat resuscitarea

URMĂTORUL ARTICOL

Primăria Iași repară pasajul de la Hala Centrală! Dezastru cu investiția din centrul orașului

Ultimele știri de la Actualitate