ULTIMĂ ORĂ:

Cum scapam de carcei – ghid util

Cum scapam de carcei – ghid util
Citit : 7 views Comentariu

 

 

 

Carceii apar mai ales din cauza deshidratarii si a lipsei unor minerale precum calciul, magneziul si potasiul. Cele mai afectate de crampele musculare sunt membrele inferioare.

 

 

Desi nu sunt o problema grava, carceii, contractii involuntare si dureroase ale muschilor, pot crea neplaceri mai ales daca persoana afectata se afla la volan sau daca înoata.

 

Cele mai expuse crampelor musculare sunt persoanele active, care depun efort fizic sustinut (sportivii), cele supraponderale (kilogramele în plus apasa asupra muschilor) si cele care au o circulatie sanguina deficitara. Riscul de a suferi astfel de spasme este mare si la varstnici, în cazul lor fiind cauzate de atrofierea muschilor. Si statul îndelund pe scaun, picior peste picior, si purtarea tocurilor înalte favorizeaza aparitia crampelor musculare. La gravide, carceii apar din cauza schimbarilor hormonale specifice acestei perioade.

 

Crampele nu necesita tratament specific, însa daca apar fecvent si sunt dureroase, este nevoie de consult medical. In unele cazuri, ele pot ascunde boli neurologice, insuficienta circulatorie periferica sau dezechilibre hormonale.

 

 

 

Deshidratarea, factor de risc

 

La persoanele active, se pierd mai multe lichide si saruri minerale prin transpiratie. Acest lucru afecteaza echilibrul normal al electrolitilor la nivelul muschilor, cauzand spasme. Si carentele de calciu, magneziu si potasiu, minerale necesare pentru muschi, pot antrena aparitia carceilor. O dieta bogata în aceste minerale (lactate, cereale, fructe si legume) ajuta la prevenirea crampelor musculare.

 

Compresele sunt eficiente

 

Imediat dupa aparitia unei crampe, este necesara oprirea activitatii. Muschiul contractat trebuie masat pana la disparitia disconfortului. Daca muschiul este dureros la atingere, se pot aplica unele comprese reci, care vor ajuta la relaxarea acestuia, iar pentru detensionarea muschiului se pot pune comprese calde, care ajuta la restabilirea circulatiei sanguine în zona afectata. Pentru prevenirea carceilor pe timpul noptii, se pot face, înainte de culcare, cateva exercitii de întindere a gambelor, o baie calda si masarea cu uleiuri esentiale a membrele inferioare. 

 

Cum actioneaza produsele anticarcei?

 

Exista în farmacii suplimente alimentare destinate prevenirii carceilor, sub forma de comprimate sau de pulbere efervescenta. Acestea contin magneziu, potasiu (necesare pentru mentinerea echilibrului electrolitilor), vitamina E si cele din complexul B, indicate pentru îmbunatatirea circulatiei si a activitatii celulare.