Cutremurator! O familie cu noua copii din comuna ieseana Zece Prajini risca sa-si petreaca iarna sub cerul liber dupa ce li s-a prabusit casa

 

 

 

O familie din comuna ieseana Zece Prajini doarme de ceva timp sub cerul liber, dupa ce casa in care locuia s-a prabusit. Povestea familiei Luciu este una plina de suferinta, mai ales ca parintii si cei noua copii sunt pusi la grea incercare.

 

Ei risca sa-si petreaca iarna fara un acoperis deasupra capului. Iesenii au primit ajutor pe unde au locuit, chiar si o locuinta de la Primarie, care a cazut efectiv peste ei. Acum nu mai au un acoperis stabil si traiesc de pe o zi pe alta. Veniturile sunt minime, iar toti membrii familiei se lupta in fiecare zi pentru a pune ceva pe masa si pentru a-si finaliza casa. Este probabil unul dintre miile de astfel de cazuri din Romania, insa acestia au primit un ajutor nesperat de la un grup de persoane din Cluj, care s-a implicat pentru a le oferi acestora o sansa.

 

Clujenii care au sarit in ajutorul lor au montat si un videoclip intitulat „In asteptarea finalizarii casei lor” prin care incearca sa sensibilizeze opinia publica sa ajute familia supusa atator incercari. Nu este vorba de un ONG, ci de un simplu grup de clujeni care vor sa faca o fapta buna in apropierea anotimpului friguros. Si nu pot sa faca acest lucru fara ajutorul vostru.

 

Maria Luciu are 46 ani si este originara din Dagata. Ea a vazut in aceasta viata cat alte persoane nu vad in zece. A avut doi soti care au abuzat-o in urma consumului de alcool si de care s-a despartit. Cu primul sot a facut sase copii 6 copii, doi baieti de 28, respectiv, 18 ani  si patru fete de 25, 22,20 si 19 ani. Ei locuiesc acuma in comuna Zece Prajini, una dintre cele mai sarace zone ale Moldovei.

 

Din cauza certurilor si a consumului de alcool ale barbatului, acestia s-au despartit. Copiii au fost dusi intr-un centru de plasament din Bucuresti, „Orasul Sperantei”. Si-a gasit un nou barbat cu care a facut alte trei fete de 14, 12 si 11 ani A locuit o perioada la mama ei in Dagata, dar nu au putut sa mai stea acolo pentru ca nu incapeau intr-o casa de altfel foarte modesta. 

 

Primaria le-a oferit un adapost langa scoala din sat, unde au locuit timp de noua ani, pana cand aceasta s-a daramat peste ei. Ca toate locuintele sociale acordate de o Primarie, institutia este obligata sa asigure intretinerea acesteia. Desigur, oficialii Primariei nu au facut acest lucru, iar casa a devenit de nelocuit. Tot din cauza certurilor si a abuzului de alcool al celui de-al doilea partener, s-a despartit si de acesta. Ea lucra cu ziua prin sat , iar el cheltuia banii ei pe alcool.

 

A intrat intr-o noua relatie, avand inca un copil, un baiat de sase ani. In acest an a trebuit sa se mute din nou. A dat peste un batran dornic s-o ajute. I-a oferit parcela de pamant contra unei sume de 3.000 de lei. N-a reusit inca sa achite nici o parte din suma asta. Acum este in pericolul de a-si pierde copiii pentru ca nu le poate oferi o locuinta si urmeaza o iarna foarte grea, potrivit gazetadecluj.ro.

 

Familia nu mai are posibilitati financiare sa termine casuta pe care a inceput-o. A vandut un porc pentru a-si cumpara o caruta de lemne cu care sa se incalzeasca si vrea sa mai vanda inca unul ca sa achite macar 5-600 de lei din datoria de 3.000 lei. Veniturile familiei sunt de 160 de lei, alocatia celor 4 copii aflati in ingrijirea mamei, iar in urma cu 2 luni Primaria a acceptat sa-i ofere si ajutor social in cuantum de 300 de lei. Pana acum i-a fost refuzat sistematic dosarul pe motiv ca detine cal si caruta, conform normelor din Romania nefiind saraca. Ea lucreaza cu ziua prin sat , iar partenerul, la fel. Venitul constant al celor 6 membri este de 460 de lei pe luna.

Cei interesati sa ajute aceasta familie sunt rugati sa o contacteze pe Delia Catinas la numarul de telefon 0756.626.742, pe mailul delia.catinas•gmail.com 

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), filiala Iasi, are o noua reprezentanta la Galati

URMĂTORUL ARTICOL

Compania Chevron a inceput o campanie de informare din poarta in poarta a locuitorilor din Pungesti Silistea, judetul Vaslui, cu privire la ceea ce inseamna explorarea gazelor de sist

Ultimele știri de la Social

Scandal la UAIC Iasi

Conducerea celei mai prestigioase institutii de invatamant superior din Iasi a luat o decizie radicala in