De azi, 22 octombrie 2013, se pun in vanzare actiuni Romgaz. Vezi cum se pot cumpara actiunile Romgaz

Este suficient ca potenţialul cumpărător să vină la o societate de brokeraj, să-şi deschidă un cont de investitor şi să dea ordinul de subscriere a cel puţin 100 de acţiuni Romgaz (SNG), după ce va fi virat banii în contul său. Brokerul va prelua ordinul şi va participa la ofertă.

 

Pe tranşa investitorilor mici preţul de subscriere este fix, de 32 de lei / acţiune. Preţul de adjudecare va fi sigur mai mic.  Pe această tranşă sunt, iniţial, disponibile, doar 15% din volumul oferit, dar dacă, pe această tranşă, cererea va fi dublă faţă de cea de la instituţionali, atunci o parte din acţiunile alocate acestora vor fi transferate pentru investitorii mici.

De asemenea, mai trebuie să se ţină seama şi de oferta pentru investitorii de pe pieţele străine, prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR). Teoretic, 67% din totalul ofertei poate fi alocat acestora.

Pe tot parcursul ofertei, banii rămân blocaţi iar la sfârşitul acesteia, în funcţie de volumul subscrierilor  şi de cât de mult acestea vor depăşi volumul acţiunilor oferite se va face  alocarea acţiunilor, în funcţie de gradul de suprasubscriere.

De aceea, fiecare investitor îşi face calculele în funcţie de câte acţiuni îşi doreşte şi de cât de mulţi bani poate bloca.

Dacă, prin ordinele de subscriere,  se vor fi cerut de două ori mai multe acţiuni decât cele ofertite, atunci fiecare investitor va primi doar jumătate din cât a ordonat. Este o alocare pro rata, adică invers proporţională cu gradul de suprasubscriere (volum cerut / volum oferit).

Mai multe detalii sunt specificate în formularele de subscriere, care sunt disponibile atât pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cât şi pe cele ale intermediarilor ofertei.

Pe plan local oferta este intermediată de BCR şi de Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Bank, Intercapital Invest şi la brokerii parteneri.

Oferta durează până la 31 octombrie. Apoi, în funcţie de preţurile licitate pe tranşa investitorilor instituţionali, se va decide şi preţul de vânzare pentru investitorii mici.

Investitorii mici care s-au grăbit să dea ordinele astfel încât acestea au contat pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, în primele cinci zile ale ofertei, vor beneficia de o reducere de 5%, iar ceilalţi de o reducerre de 3% faţă de preţul final stabilit.

Mai multe detalii despre stabilirea preţului se dau în părospectul de emisiune atasşlat, la pagina 228.
Banii care nu au fost cheltuiţi pe acţiuni vor fi înapoiaţi în termen de cinci zile lucrătoare de la sfârşitul perioadei de ofertă . Nu se va plăti dobanda investitorilor cu privire la aceste sume.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cutremurator! Un baiat in varsta de 14 ani din localitatea Costesti, Vaslui a ajuns in atentia politiatilor, dupa ce a agresat sexual un copil de 6 ani din vecini

URMĂTORUL ARTICOL

Un copil de 2 ani din comuna vasluiana Garceni a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost strivit de un perete de lut care a cazut peste el. Micutul a fost lasat nesupravegheat de mama sa care era bauta

Ultimele știri de la Economic