ULTIMĂ ORĂ:

De la 1 ianuarie 2014, fermierii nu mai pot vinde laptele crud, pentru procesare, decat daca respecta standarde europene foarte stricte. Vezi detalii

De la 1 ianuarie 2014, fermierii nu mai pot vinde laptele crud, pentru procesare, decat daca respecta standarde europene foarte stricte. Vezi detalii
Citit : 9 views Comentariu

 

 

 

De la 1 ianuarie 2014, fermierii nu mai pot vinde laptele crud, pentru procesare, decat daca respecta standarde europene foarte stricte. Si vestea ii afecteaza in special pe taranii care nu au mai mult de cinci vaci in gospodarie si nu au investit in modernizare. Pana acum, Romania a avut o derogare fata de celelalte tari europene. Dar, de la inceputul anului, zeci de mii de fermieri din toata tara risca sa-si inchida afacerile.

 

 

Exista o solutie de la Ministerul Agriculturii, dar vor beneficia de ajutor numai micii agricultori care se unesc in asociatii.

 

Un fermier din judetul Cluj are cinci vaci care pana acum l-au scapat de saracie, cum spune el. Vinde lapte catre 36 de gospodarii din sat, si ii surade varianta asocierii.

 

„Asa o sa fie usor sa-l livrezi la un tanc de racire si apoi mai departe. E un ajutor pentru ca noi taranii si fermierii mai mici nu puteam sa mai mergem inainte, din 2014. Prin asociere vom primi si un pret mai bun pe litrul de lapte”, a declarat acesta.

 

Normele europene presupun o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si apoi pentru pastrarea si racirea laptelui. Cine nu respecta aceste reguli, de la 1 ianuarie nu va mai avea voie sa predea laptele neconform spre vanzare sau procesare. Ministerul Agriculturii a venit in ajutorul lor cu un act normativ care spune ca:

 

„Se acorda ajutoare crescatorilor de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati in acest scop intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul unei comune. Sprijinul prevazut reprezinta achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1000 litri/comuna”.

 

Un tanc de racire de o mie de litri costa 5 mii de euro. In acelasi act normativ se arata si ca primariile din comune vor fi obligate sa puna la dispozitia asociatiei un spatiu si utilitatile necesare pentru tancul de racire.

 

Unii fermierii spun ca acest ajutor ii salveaza de la faliment.

 

De exemplu, un barbat din Daia Romana, judetul Alba, are 3 vaci din rasa baltzata romaneasca. Obtine zi de zi peste 60 de litri de lapte. Vinde o parte la piata cu 2 lei 50, iar ce ramane il transforma in telemea.

 

Crescatorii de animale uniti in asociatie spun ca pana acum nu aveau cum sa-si depoziteze laptele in conditii optime. Si spera ca noile masuri sa-i ajute in afaceri.

 

Iata si ce trebuie sa faca reprezentantul unei astfel de asociatii:

 

„Sa mearga la primarie depun un dosar, primaria duce mai departe dosarul spre APIA iar mai apoi se vireaza banii.”, spune Calin Fargaciu, APIA Cluj.

 

Cine nu parcurge acesti pasi, si nici nu se modernizeaza pe cont propriu, nu are nicio sansa, de la 1 ianuarie, sa se mentina in sistem.

 

 

 protv.ro