Deputatul de Iași Cosette Chichirău a demisionat recent din USR. Deputatul își va face un nou partid Iar printre criteriile de selecție se numără și partea financiară a celor care doresc să intre în noua formațiune.
Fostul deputat USR Cosette Chichirău a anunțat recent că odată cu demisia din partid își va face o nouă construcție politică. Chichirău a enunțat și criteriile de eligibilitate pentru noul partid, parlamentarul arătând trei soluții pe care le are în vedere. Printre acestea se numără și puterea financiară a noilor veniți.
Chichirău caută oameni cu bani! Cum explică deputatul acest lucru?
Cosette Chichirău a arătat și ce înseamnă că noii veniți să aibă potență financiară.
„Ne plângem că Parlamentul și Guvernul sunt pline de proști, impostori și ticăloși, dar nu vrem să avem o discuție onestă despre cum să reparăm. Și anume: cum arată oamenii care se califică pentru cele mai importante funcții în stat (parlamentari, miniștri)? Ce criterii ar trebui să îndeplinească, separat sau cumulat, ca să putem spera de la ei că pot conduce țara? (Nu înseamnă că dacă îndeplinesc criteriile vor face performanță, dar măcar există o speranță.) Eu am enunțat trei categorii de criterii: financiare, profesionale și politice. Nu toate trebuie îndeplinite simultan, dar per total trebuie să existe un punctaj bun. Explic mai jos la ce mă refer. Criteriile financiare: simplu spus, câți bani ai făcut la viața ta și, mai important, din ce? Nu este vorba despre câți bani AI, ci despre câți AI FĂCUT și dacă funcția politică te motivează financiar. Adică dacă ești moștenitorul unei averi colosale, dar toată viața ai spart semințe, nu te califici. Dacă ai făcut bani făcând niște chestii profund imorale, iar nu ne interesează. Dacă după ce ajungi în funcție, ești mai interesat de menținerea în funcție (din motive financiare, pentru că ai ajuns de la un salariu de 4.000 lei la unul de 10.000 lei plus banii biroului parlamentar sau mai știu eu ce protocol) decât de reprezentarea poporului, avem o problemă. De ce avem o problemă? Pentru că îți vei cheltui 90% din energie să nenorocești competitorii din partid (oameni valoroși care pot conduce țara) ca să mai rămâi încă un mandat sau două-trei, și nu va mai rămâne nimic pentru reprezentarea oamenilor, pentru proiecte și soluții și format echipe și dezvoltat organizația. Voi mai scrie pe larg despre ce fac cei care vor neapărat să rămână în funcții – la ce compromisuri sunt dispuși, atât în interiorul propriului partid cât și în relația cu alte partide și cât de devastator este asta pentru România. Când ești independent financiar, nu faci prostiile pe care ți le dictează partidul, șeful partidului sau altcineva care îți poate oferi avantaje materiale” , a spus Chichirău.
După bani vin alte criterii
Chichirău a arătat și că cei competenți vor avea loc în noul partid.
„Bun, dacă n-ai făcut bani, ești descalificat? Nu. Ajungem la criteriile profesionale. Poate că ai petrecut 10-20 ani apărând cu toată ființa o cauză nobilă – copii bolnavi de cancer, orfani, persoane cu dizabilități, minorități etc. Cum e Emanuel Ungureanu, care toată viața a fost asistent social și profesor și care a luptat și în viața privată și în politică pentru copii cu boli grave, unii în fază terminală. Sau cum e Nicușor Dan, care a luptat mulți ani pentru urbanismul din București. Dau aceste exemple de oameni care sunt în politică de 7+ ani și pe care nimeni nu-i poate bănui de oportunism. Dar ca ei sunt nenumărați alții, oameni cu o inimă mare, care ar trebui să intre în politică ca să continue lupta pentru cauza lor nobilă. Cum sunt Oana Gheorghiu și Carmen Uscata de la Dăruiește Viață (#NoiFacemUnSpital). Cum e Valeriu Nicolae, care muncește neobosit pentru copiii romi și nu numai. Drama este că mulți dintre oamenii buni profesional nu vor să intre în politică – trebuie convinși de un partid care le garantează că nu vor fi umiliți de „politica de partid”. Aceștia sunt oameni pe care îi admir – a nu se înțelege că am avut vreo conversație cu ei. Poate că ai fost toată viața profesor, la orice nivel de școlarizare, și te-ai dedicat elevilor sau studenților. Excelent! Bifezi criteriile profesionale. Din punct de vedere profesional, căutăm oameni dedicați, care odată ajunși în politică, continuă să facă ce făceau ei bine în viața privată. Important este să nu fi fost un terchea berchea și să ajungi ministru “pe linie de partid”, a adăugat deputatul demisionar din USR.
Politica la urmă
Ultimul criteriu enunțat de Chichirău este cel privind politica.
„Și acum ajungem și la criteriile politice, care țin de cultură politică, politici publice și comunicare. Poți să deschizi gura și să fii coerent? Poți să explici altor oameni ce măsuri vrei să iei? Ești capabil să argumentezi o politică publică? Înțelegi că lucrurile costă bani, chiar dacă sunt bani publici? Știi să pui în balanță interesele divergente ale diverselor grupuri sociale? Poate că nu bifezi la discurs, pentru că ești introvertit, dar ești un foarte bun analist. Poate că nu ai un doctorat în politici publice, dar ești un comunicator înflăcărat și un magnet pentru oameni. Oricine ai fi, dacă ai demonstrat că îți pasă de alții și ești competent în a conduce, că nu ești un oportunist, un terchea berchea, o lichea, atunci vrem să vorbim cu tine. Despre asta sunt criteriile noului partid. Despre a propulsa oameni competenți, morali și determinați în funcții politice înalte. Pentru că efectiv nu ai cum altfel să repari România. Avem timp în următorul an să discutăm pe larg despre selecția candidaților. Episodul următor va fi despre limitele de mandate” , a mai menționat Cosette Chichirău.