Deputatul Costel Alexe: autostrada fazata o confirmare a bataii de joc si a dispretului fata de Moldova

„Ieri, prin prezentarea strategiei generale de construcţie a infrastructurii de transport, Victor Ponta şi PSD au confirmat faptul că, până în 2030 (cel puţin!), Moldova nu va fi legată de Transilvania şi de restul Europei printr-o autostradă.Segmentul Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi va fi singura autostrada „fazată” – „drum expres transformat apoi in autostrada”, o confirmare a bătăii de joc şi a dispreţului faţă de această regiune cu cele mai multe nevoie din punct de vedere al infrastructurii şi al dezvoltării. În mod oficial, Moldova (cea mai săracă regiune a României şi a Uniunii Europene) este în mod deliberat discriminată şi deprioritizată de către Executivul României, ignorându-se toate semnalele venite dintr-o regiune cu 4 milioane de locuitori.
Aşadar, după proteste publice masive, după ce inclusiv cetăţeni, organizaţii non-guvernamentale, jurnalişti, zeci de membri ai Parlamentului din toate partidele politice, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari au creat o companie publică aproape unică în România pentru a arăta urgenţa acestei autostrăzi, totul este disimulat.Atunci când primul ministru vorbeşte despre interconectarea provinciilor istorice până în 2018 (centenarul Marii Uniri) lasă în mod deliberat Moldova fără autostradă. Ieri, la evenimentul de la Ministerul Transporturilor, a confirmat că Moldova nu va fi interconectată, ci va fi doar un „început” (după propriile declaraţii).Prezenţa la Iaşi a premierului Victor Ponta, la ceremonia prilejuită de aniversarea micii uniri (24 ianuarie) ar fi cea mai mare sfidare la adresa ieşenilor: după ce ai blocat construcţia autostrăzii Moldova-Transilvania, condamnând astfel întreaga regiune la sărăcie, vii să vorbeşti în Piaţa Uniri din Iaşi (simbolul unirii românilor de la 1859) despre unire, despre proiectul României 2018 (centenarul Marii Uniri)?
Victor Ponta şi PSD nu pot veni în faţa ieşenilor la 10 zile după ce au emis actul de oficializare a sărăciei pentru încă 15 ani a Moldovei. Dacă totuşi va veni, va trebui să spună în faţa a 10.000 de ieşeni de ce îşi bate joc de fosta capitală a României şi de patru milioane de români. Nu ar fi nicio surpriză dacă Victor Ponta va primi tratamentul pe care l-a avut Traian Băsescu la 24 ianuarie 2011…În fapt, Masterplanul General de Transport (MGPT) prevede ca, până în 2030, între cei 725 Km de autostradă şi 1809 Km de drum expres (cu bugete totale calculate la valoarea de aprox. 29 miliarde de euro), Moldova şi Iaşul nu vor avea acces decât la un segment de cca. 100 Km de autostradă şi la aprox. 200 Km de drum expres. Practic, din proiectul autostrăzii Iaşi-Tg Mureş, în următorii 15 ani, ieşenii şi moldovenii nu vor beneficia decât de 33% şi acest lucru se va întâmpla (atenţie!) în a doua parte a acestui interval.Manipularea şi minciuna care se propagă prin singura „autostradă fazată”, care va fi în proporţie de 2/3 drum expres (aşa cum este drumul Iaşi-Bacău-Focşani-Buzău-Bucureşti (DN2/E85)) şi 1/3 autostradă, creează falsa idee că lucrurile se vor realiza pe parcurs. Complet fals. Orice inginer, specialist sau om de bună credinţă poate înţelege şi confirma faptul că un drum expres nu poate fi transformat în autostradă având cu totul alte rute, condiţii, dimensiuni, structuri.În aceeaşi măsură, PSD şi Victor Ponta arată marea minciună legată de „tratamentul special” şi „grija” faţă de Republica Moldova.
Toţi cetăţenii moldoveni de peste Prut vor avea (fără formalităţile de la frontieră!), în aceste condiţii, de străbătut o distanţă considerabil mai mare decât orice alt român, în lipsa unei autostrăzi care să traverseze Carpaţii.PNL nu va semna niciun acord politic privind infrastructura care nu include prioritatea numărul unu a Iaşului şi a Moldovei, autostrada Iaşi-Târgu Mureş.Îmi exprim speranţa ca, atunci când acest document (MPGT) va ajunge în Parlament, în februarie, şi va fi prezentat comisiilor de Transport, va fi devoalată politic şi tehnic incompetenţa unui guvern care, zi de zi, descalifică românii, interesele naţionale şi condamnă la sărăcie largi categorii de cetăţeni”.
Sursa: comunicat de presa al deputatului Costel Alexe

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Anul caprei de lemn

URMĂTORUL ARTICOL

10 lucruri care te ajuta sa slabesti

Ultimele știri de la Comunicate de presa