Presa a relatat ieri pe larg modul în care PSD şi Victor Ponta au început „curăţenia de primăvară”, în ceea ce priveşte traseiştii care, după ruperea USL de la sfârşitul lunii februarie 2014, au rămas în funcţii de conducere la nivel central sau local.
Practic, demiterea lui Stejărel Olaru (fost PNL), era iminentă din moment ce acesta beneficia de o sinecură în unul din cele mai dificile ministere: Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Relaţia cu Diaspora a fost practic cheia mimării dialogului din ultimii doi ani cu organizaţiile româneşti de peste hotare, care a dus la amânarea soluţionării problemelor românilor, în special cele legate de urgenţa înfiinţării de secţii de votare noi în locaţii cu adevărat importante şi nu în unele fictive.
Aşa cum am declarat în momentul în care am solicitat oficial demisia lui Stejărel Olaru, acesta a avut sarcina de a organiza acţiuni propagandistice, în special în statele cu comunităţi mari de români la care era invitat Victor Ponta, fără rezultate concrete, totul controlat îndeaproape, cu întâlniri regizate, pentru a crea o imagine favorabilă candidatului PSD la Preşedinţie. A fost o bătaie de joc unică, în ultimii 25 de ani.(…) Practic, rămânerea lui Stejărel Olaru în guvernul PSD, după ce USL s-a rupt şi Partidul National Liberal a decis să retragă toţi miniştrii, a avut rolul de a supraveghea orice fel de tendinţe în Diaspora şi a ţine la curent centrala MAE, pe filieră PSD, mulţi crezând că acesta mai are vreo legătură cu PNL.
Stejărel Olaru este doar unul din zecile de cazuri în care funcţii asumate de PNL în cadrul USL au rămas ocupate, după ruperea alianţei, de către aceeaşi oameni care au migrat fie la PSD, fie la „partidul autobuz” (PLR), înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu. Aceste funcţii fie s-au transformat repede în sinecuri, fie au rezultat într-o compromitere totală a persoanelor respective, prin punerea în slujba PSD a acestora şi a activităţii instituţionale. Olaru a participat activ la campania lui Tăriceanu la prezidenţiale, fiind prezent în acţiuni electorale şi în staff-ul de campanie al fostului preşedinte PNL.
Pe lângă aceste cazuri, mai există aproximativ un număr de 500 de primari PNL (PNL şi PDL) care au migrat la PSD, sute de consilieri locali sau judeţeni, foşti membri cu funcţii de răspundere în instituţii locale sau centrale. PSD se va debarasa repede de aceştia din trei motive: (1) urgenţa pregătirii resurselor umane şi materiale a PSD pentru anul 2015 şi anul electoral 2016 (poziţii noi pentru oameni care au muncit în campanie şi care revendică poziţii instituţionale), (2) solicitările UNPR de a avea acces la funcţii noi, precum şi (3) lipsa de încredere faţă de aceştia şi suspiciunea pactizării/întoarcerii, din nou, alături de PNL.
PSD a început astfel, oficial, curăţarea funcţiilor din fostul USL de către traseişti rezultaţi din ieşirea PNL de la guvernare. Traseiştii vor încerca cu obstinaţie să revină în Partidul Naţional Liberal prin negarea trecerii la PSD sau la PLR (lipsa adeziunilor oficiale), fie prin asumarea unul rol mincinos de „dizidenţi” ai Guvernului Ponta IV.
Sursa: comunicatul de presa al Deputatului Costel Alexe