Deputatul Petru Movila: o posibila solutie pentru criza francilor elvetieni

Criza francilor elvetieni a provocat nemultumiri si panica si in randul iesenilor. In urma solicitarilor pentru audiente pe aceasta tema, tin sa precizez ca exista o directiva europeana care permite consumatorilor sa-si converteasca contractul in lei.

Directiva 2014/17/UE a Parlamentului Europeana si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri rezidentiale prevede posibilitatea convertirii creditelor din valuta in moneda nationala cu o marja de maximum 20% in plus sau in minus fata de  valoarea la care s-a acordat creditul. Daca Guvernul Romaniei ar transpune in legislatia romaneasca aceasta directiva, asa cum oricum este obligat sa o faca, s-ar rezolva multe dintre problemele celor care nu isi mai permit sa plateasca ratele lunare.

Directiva mai prevede si ca statele membre pot sa introduca dispozitii mai stricte in scopul de a proteja consumatorii. “Din pacate, devalorizarea leului nu va face decat sa  creasca numarul celor care nu-si mai pot returna creditele sau o fac cu intarziere. Atunci cand te duci la banca si vrei sa iei un credit, banca iti explica faptul ca valoarea creditului nu trebuie sa treaca de 50 sau de 75 la suta din veniturile consumatorilor, in functie de banca. Insa, pe masura ce creditul se deruleaza, avem situatii in care ratele lunare ajung sa acapareze si 90 la suta din veniturile oamenilor, asa cum se intampla in cazul creditelor in franci elvetieni. Situatia mi se pare absurda si chiar daca conversia creditelor se va face raportandu-se la cursul de astazi, institutiile din domeniu ar trebui sa gaseasca o varianta ca ratele sa nu depaseasca un anumit nivel din veniturile unei familii”, a explicat deputatul Movila.

Directiva poate fi gasiti aici http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0017&from=EN

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Ce surprize sunt pregatite pe 24 ianuarie pentru ieseni

URMĂTORUL ARTICOL

Inca 16,6 milioane lei investite in sistemul de termoficare al orasului

Ultimele știri de la Comunicate de presa