Deputatul Tudor Ciuhodaru: traseistii tremura!

Traseistii tremura. Proiectul meu de lege privind respingerea OUG 55, adoptat tacit de Camera Deputatilor si aflat in dezbaterea Senatului, are si un punct ce prevede revenirea la situaţia politică iniţială.
Mai précis:
(1) Se respinge Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală;
(2)  Alesii locali, care au optat pentru derogarile prevazute in ordonanta nr. 55/2014, isi pierd calitatea dobandita in urma alegerilor, urmand a fi inlocuiti conform prevederilor legale in vigoare
 
Argumentele pentru respingerea de catre parlament a OUG 55/2014 tin atat forma cat si de fondul acestul act normativ, mai précis de modul de elaborare a acestei ordonante cat si de consecintele negative asupra procesului democratic, in vederea obtinerii de avantaje electorale si economice nemeritate.
 
Tipul de act normativ ales de guvern pentru a pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală cat si modificarea depturilor electorale nu corespunde normelor legislative pentru ca domeniile reglementate prin legi organice, asa cum este statutul alesilor locali, nu pot fi modificat prin ordonante de urgenta emise de guvern ci doar prin lege.
 
Art.115 alineatul (1) din Constitutia Romaniei, precizeaza clar ca guvernul poate fi abilitat de parlament, printr-o lege specială, pentru a emite ordonanţe doar în domenii care nu fac obiectul legilor organice iar art.73 din aceeasi Constitutie, ce defineste categoriile de legi, ne arata fara dubiu, la lit.o) a alineatului (3) , ca organizarea administratiei publice locale se stabileste prin lege organică, asa ca, orice modificare in acest domeniu, nu poate fi facuta decat prin lege. Acelasi articol 115 dar la alineatul (6) precizeaza suplimentar ca ordonantele de urgenta nu pot afecta drepturile electorale.
 
Tipul de act normativ ales de guvern pentru a reglementa unele masuri in domeniul administratiei publice locale nu corespunde situatiei date.
 
Art.115 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, precizeaza clar ca guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. Va reamintesc doar ca aceasta ordonanta a fost emisa pe 28.08.2014 motivandu-se drept extraordinare si urgente masuri care nu au deranjat functionarea administratiei locale pana in acel moment.
 
Remarcam faptul ca, in expunerea de motive, nu este prezentata o cuantificare exacta a situatiilor mentionate privind alesii locali, actul normativ fiind sustinut doar pe baza unor exemple particulare. In plus, toate problemele mentionate isi au rezolvarea atat in legea 393/2004 privind statutul alesilor locali cat si in legea 215/2001 privind regimul general al autonomiei locale, organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale.
 
Toate acestea influenteaza negativ organizarea si functionarea sistemului legislativ. Constatam ca guvernul legiferaza in moduri si in domenii in care nu are niciun drept conform Constitutiei doar pentru a obtine, prin suspendarea legii existente, a unor majoritati in administratia locala care ii confera avantaje de ordin electoral si economic.
Dr.Tudor Ciuhodaru
Deputat al poporului

1 Comment

  1. DOMNULE , NU VA E RUSINE DELOC? DUMNEAVOATRA PE LA CATE PARTIDE ATI FOST DE AVETI ASA UN TUPEU SA VORBITI DE TRASEISTI DE PARCA ATI FI LA UN SINGUR PARTID E 25 DE ANI? CHIAR II9 CRDETI AS FRAIERI PE OAMENII CARE CITESC ?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Post caldut in Primarie pentru fostul prefect al Iasului, Romeo Olteanu

URMĂTORUL ARTICOL

OTP, Volksbank si Raiffeisen recalculeaza creditele in franci elvetieni

Ultimele știri de la Comunicate de presa