Descoperire incredibila in Israel! Un arheolog a scos la iveala noi texte din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta

 

 

 

O descoperire de proportii a fost facuta in Israel de catre un arheolog care a scos la iveala noi texte din pesterile ce au ascuns Manuscrisele de la Marea Moarta.

 

 

Yonatan Adler de la Universitatea Ariel din Israel a facut anuntul in cadrul Seminarului international „Istoria pesterilor de la Qumran”, care s-a desfasurat la Lugano, Elvetia, potrivit Ancient Origins.

 

Manuscrisele au fost gasite ascunse in interiorul a trei traiste din piele, lucruri traditionale pe care le purtau iudeii in acea vreme.

 

Acestea au fost scoase din pesterile de la Qumran in anii ’50, dar nu au fost niciodata examinate sau analizate pana cand arheologul Yonatan Adler a gasit traistele. Folosind cele mai noi tehnologii, acum este posibil sa se vada textele de pe vechile manuscrise.

 

„Sunt foarte mandru ca in laboratorul nostru, folosind cele mai avansate tehnologii, putem reconstitui istoria de-acum doua mii de ani”, a declarat Pnina Shor, seful laboratorului de conservare din cadrul Autoritatii pentru Antichitati din Israel, potrivit ziare.com.

 

Qumran a fost un oras locuit de catre o comunitate eseniana de pe malul vestic al Marii Moarte, in apropiere de Ierihon. Orasul a devenit celebru in anul 1947, cand un beduin a descoperit peste 900 de texte, care au ajuns sa fie cunoscute in intreaga lume drept Manuscrisele de la Marea Moarta.

 

Dintre acestea, 750 sunt in ebraica, 150 in aramaica si un numar mai mic in limba greaca. Manuscrisele de la Marea Moarta contin cele mai vechi versiuni cunoscute ale Bibliei ebraice si sunt considerate drept cea mai mare descoperire arheologica din istorie.

 

Textele au fost datate de la sfarsitul secolului al III-lea i.Hr. pana in secolul I d.Hr. si au fost descoperite in 11 pesteri din apropiere de Qumran intre anii 1947 si 1956.

 

Dintre acestea, doar 20% au fost publicate, restul de 80% au ramas blocate intr-un seif secret de la Muzeul Rockefeller din Ierusalim, timp de mai bine de 35 de ani.

 

Continutul textelor celor noua manuscrise scoase la iveala recent nu a fost inca publicat. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Tragedie in Craiova! Dupa ce a sarbatorit toata noaptea intr-un club, un tanar avocat a murit dupa ce a intrat cu masina intr-un parapet

URMĂTORUL ARTICOL

Iata ce s-a intamplat astazi, 9 martie, in istorie

Ultimele știri de la Cultura