descoperire_locuinta_romania

Descoperire inedita! Cea mai mare locuinta pre-Cucuteni, ce datează din 5200-5100 i.Hr., a fost descoperita de arheologi in localitatea suceveană Baia

Locuința descoperită de specialiști face parte dintr-o civilizație care cuprindea actualul spațiu din Moldova, sud-estul Transilvaniei, Republica Moldova şi Ucraina, a explicat directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, citat de mediafax.ro.

Locuința descoperită de specialiști face parte dintr-o civilizație care cuprindea actualul spațiu din Moldova, sud-estul Transilvaniei, Republica Moldova şi Ucraina, a explicat directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, citat de mediafax.ro.

Arheologul sucevean a precizat că datarea se va face cu Carbon 14 la un laborator din Germania. Primul sit de acest fel fusese descoperit cu mai bine de jumătate de secol înainte, în anul 1951.

Locuinţa descoperită la Baia este foarte mare, de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, a spus Ursu, care a subliniat că locuinţe mari au apărut o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.

Cultura Cucuteni, faimoasă pentru frumoasele vase pictate, acoperea o zonă de 35.000 de kilometri pătrați din România, Moldova și Ucraina de azi. Cultura s-a dezvoltat în perioada 4.800 – 3.000 î.Hr. Însă locuința descoperită de arheologi la Baia este și mai veche.

„Cultura Cucuteni, cunoscută pentru fascinanta ceramică pictată”

În locuință s-au descoperit fragmente de vase de ceramică, o vatră, râșnițe, unelte, dar și un pandantiv de piatră, piesă considerată unicat în arealul pre-cucutenian. Râșnițele sugerează că prelucrarea grânelor era importantă.

Din acest motiv, pe şantier se află şi o echipă de la Universitatea Cambridge care studiază modul în care se făcea, în acea perioadă, schimbul de cereale între Europa şi China.

Profesorul Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, specialist în arheologie biomoleculară a cerealelor, a spus la rândul său că studiază de zece ani modul în care a început schimbul de cereale între agricultori din Europa şi Asia.

„Cultura Cucuteni este foarte importantă pentru arheologi din lumea întreagă, fiind cunoscută pentru fascinanta ceramică pictată, dar totodată este importantă pentru etapele iniţiale de ferme care s-au răspândit în partea de est a Europei”, a spus Jones.

Stanislav Ţerna, de la Şcoala Arheologică Superioară din Chişinău, a spus că situl descoperit este „cu adevărat extraordinar”: „Aici se naşte acel vector care a format civilizaţia Cucuteni şi locuinţa pe care o avem aici, cu dimensiuni foarte mari, neaşteptate pentru noi, pentru cultura cucuteniană, ar fi cea mai mare pe care o cunoaştem. Aceste cercetări trebuie continuate pentru că acest sit este de o importanţă mare nu numai pentru istoria României ci şi a întregului spaţiu Cucuteni”.

yahoo.com

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Premiul Nobel pentru Fizica 2013 a fost acordat marti (08.10.2013) belgianului Francois Englert si britanicului Peter Higgs, pentru studiile legate de bosonul lui Higgs

URMĂTORUL ARTICOL

Noul Cod Rutier va permite soferilor care consuma o cantitate moderata de alcool sa isi pastreze permisul de conducere. Patronatul National al Viei si Vinului a realizat un calcul prin care arata proportiile de vin permise in consumul ocazional

Ultimele știri de la Actualitate