Dupa ce s-au reluat lucrarile de reabilitare la Sinagoga Veche din Iasi, situata in Targu Cucu, arheologii implicati in acest proces au reusit sa scoata la iveala o serie de elemente istorice de o importanta deosebita pentru istoria orasului.
„Anul trecut, undeva prin luna decembrie, am reusit sa descoperim vestigiile vechilor fundatii ale sinagogii vechi din Targu Cucu. De asemenea, sub acestea am gasit si o casa veche ce dateaza din secolul al XVII-lea, realizata din lemn. La acest moment nu putem spune mai multe, deoarece inca nu am tratat exhaustiv acest fapt. Totusi, putem spune ca este foarte probabil ca acea casa din secolul al XVII-lea sa fie, in fapt, tot un lucru ce ar putea tine de un edificiu ca sinagoga. Spun acest lucru pentru ca la inceput aceste lacasuri de cult erau ridicate si facute din lemn. Oricum, acolo a fost un incendiu, astfel incat, la acest moment, inca nu ne putem pronunta cu privire la vechimea reala a primei constructii de la Sinagoga Veche din Iasi. Este o descoperire arheologica foarte importanta pentru istoria Iasului, asupra careia noi vom continua cercetarile cand vremea ne va permite”, a declarat Stela Cheptea, celebru arheolog medievist iesean.
Sinagoga Mare din Iasi este cel mai vechi edificiu de cult mozaic din Romania. Lacasul de cult evreiesc a fost construit intre anii 1657 – 1671. Sinagoga Mare din Iasi a fost construita pe locul Manastirii Aron Voda. Potrivit unei inscriptii de pe un perete al sinagogii se pare ca a fost restaurata in anul 1761. In stilul arhitectonic al sinagogii se resimt influentele lacasurilor de cult din Rusia si Polonia. Institutul National al Patrimoniului a anuntat in anul 2012 o investitie de 2.65 milioane de lei din bugetul statului pentru restaurarea sinagogii evreiesti din Targu Cucu, vestigiu inscris in categoria B pe lista monumentelor istorice.