Cercetătorii japonezi studiază de caţiva ani efectele consumului de fructe şi legume asupra metabolismului alcoolului. Recent, aceștia au descoperit că sucul de roșii accelerează eliminarea alcoolului din corp.
In cadrul unei cercetări, oamenii de știință au măsurat evoluţia alcoolemiei în cadrul unui grup de voluntari, cărora li s-a dat să bea 500 ml de apă plată şi 100 ml de shochu, o băutură locală cu un conţinut de alcool de 25%.
După cateva zile, ei au primit aceeaşi cantitate de shochu, însoţită însă de 500 ml de suc de roşii.
Rezultatele testelor arată că în cazul sucului de roşii, alcoolemia a scăzut mult mai mult după o oră (diferenţa a fost de circa 30%) şi că, în medie, alcoolul din organism dispare total după cinci ore cu apă şi după patru ore cu suc de roşii.
In cadrul unei alte cercetări, oamenii de știință au injectat unor şoareci molecule specifice sucului de roşii, precum şi o cantitate mică de alcool, constatand că activitatea unor enzime cheie produse de ficat s-a accentuat.
Cu toate acestea, specialiștii subliniază că un consum mare de roşii nu poate împiedica efectele dăunătoare ale alcoolului, dacă este consumat în exces.
“După unul sau două pahare de alcool, se recomandă să se treacă la altceva şi, de ce nu, la suc de roşii”, conchid cercetătorii.