Detaliile scandului Sex si mita la UMF Iasi. De ce a ajuns Dumitru Paduraru sa faca puscarie

Mediul universitar iesean a fost serios zguduit dupa ce, sambata seara, profesorul Dumitru Paduraru, alaturi de sotii Carmen si Gheorghe Dorobat, au aflat ca isi vor petrece urmatoarele 30 de zile la inchisoare, pentru viol si santaj, respectiv luare de mita si complicitate la luare de mita.
Cel mai tare a socat opinia publica, lumea medicala si cea didactica, cazul lui Dumitru Paduraru, medicul si profesorul care a vrut sa oblige o studenta sa se culce cu el, a incercat sa o violeze si care mai apoi a amenintat-o cu moartea.

L-au infundat trei inregistrari

Profesorul Paduraru era unul dintre cei mai duri profesori din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi, cadru didactic cunoscut pentru faptul ca pica studentii pe capete dar si pentru faptul ca obisnuia sa ceara favoruri sexuale tinerelor studente pentru promovarea examenelor.
Tanara care a depus plangere impotriva lui are 19 ani si este din Husi. Dupa ce studenta s-a dus la procurori sa-l denunte, aceasta a inceput sa poarte aparatura de inregistare audio-video la fiecare intalnire cu profesorul Paduraru. Prima inregistrare a fost facuta in data de 15 ianuarie,  zi in care Paduraru a si incercat sa o dezbrace pentru a intretine relatii sexuale. Tanara s-a impotrivit si a plecat.
La urmatoarea intalnire, din data de 23 ianuarie, Paduraru i-a promis ca o va ajuta sa treaca examenul la Facultatea de Medicina Generala, fiind si membru in comisia de admitere. Peste trei zile, pe 26, acesta a amenintat-o cu moartea daca vorbeste. „Inculpatul Paduraru Dumitru a încercat sa întretina relatii intime, iar ulterior, relatii de aceeasi natura cu o frecventa saptamanala, în tot cursul semestrului al doilea al anului universitar 2014-2015, cu o studenta la Facultatea de Farmacie (denuntatoare în cauza), prin constrangerea psihica a acesteia, efectuata prin amenintarea cu faptul ca nu va putea promova altfel examenul la disciplina «Anatomie» (pe care urma sa-l sustina cu el, în calitate de profesor examinator, cel mai tarziu în vara anului 2015, cu ocazia reexaminarii), precum si prin promisiunea ca, în calitate de membru al comisiei de admitere la Facultatea de Medicina Generala din cadrul UMF Iasi, îi va facilita acesteia promovarea examenului de admitere în cadrul acestei facultati (…) inculpatul a constrans-o pe aceeasi persoana vatamata, prin amenintarea explicita cu moartea, sa nu spuna nimanui despre cele întamplate, în scopul obtinerii unui folos nepatrimonial, constand în asigurarea confidentialitatii cu privire la faptele sale, astfel încat sa evite tragerea sa la raspundere penala”, arata procurorii.

Batut in propria-i curte

In februarie 2010, dupa ce Paduraru si-a parcat masina in fata casei, un individ s-a apropiat de geamul masinii lovindu-l puternic pe medic in fata, cu pumnul pe care avea montat un box ( nr – corp metalic introdus pe degete), dupa care a disparut. In urma loviturilor i-au fost fracturate oasele fetei. La acel moment, studentii au afirmat ca profesorului Paduraru i se trage fie de la niste studente din cadrul Universitatii de Medicina cu care ar fi intretinut relatii sexuale, fie de la vreun student nemultumit de nota pusa de profesor in urma spagii date.

I s-a pus o bomba sub masina

In aprilie 2010, masina in care se afla seful catedrei de Anatomie de la UMF a explodat, pe Sararie, in apropiere de casa acestuia, la circa 200 metri de sediul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Iasi. Sub masina medicului era amplasata o bomba artizanala. Masina acestuia, un Cielo alb, a explodat în timp ce seful Institutului de Anatomie încetinise ca sa dea prioritate unui alt autoturism. Suflul exploziei a ridicat masina de la sol, iar o bubuitura puternica a zguduit Dealul Copoului. In urma deflagratiei, care a avut loc la una dintre roti, autoturismul a fost avariat, insa profesorul a scapat ca prin minune.
 
A devenit doctor prin plagiat?

Readucem aminte faptul ca Paduraru a mai fost acuzat si de plagiat, in 2011. Acesta a fost acuzat ca in lucrarea sa intitulata „Studiu sistemic si stelomic al arterei mezenterice superioare”, publicata in 1997, ar fi copiat zeci de pasaje din lucrarea „Studiu asupra morfologiei vascularizatiei arteriale” publicata in anul 1985 de prof. dr. Mircea Zamfir. Dosarul a fost analizat de Senatul UMF. Prin acest plagiat, Dumitru Paduraru a obtinut titlul de doctor in medicina, ajungand apoi sa promoveze pana la gradul didactic de conferentiar. Dat fiind faptul ca si in ziua de astazi Paduraru inca mai este profesor, repercusiunile pentru plagiat nu au fost atat de dure pe cat trebuia.

Fara nicio reactie din partea UMF

Frapant este faptul ca nici pana la acest moment, din partea UMF, nu a venit nicio reactie. Nici rectorul Universitatii, Vasile Astarastoaie, si nici biroul de presa al UMF nu au oferit vreun punct de vedere, desi trei dintre profesorii lor sunt in arest preventiv pe durata a 30 de zile.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Schimbare la varful Finantelor iesene! Un nou sef incepand de astazi.

URMĂTORUL ARTICOL

Zeci de proiecte, zeci de locuri de muncă, peste 2.000.000 euro investiți în dezvoltare locală

Ultimele știri de la Eveniment