Datorita unui compus numit betacianina care, de altfel, da si culoarea rosie a sfeclei, sfecla rosie are un efect benefic asupra ficatului.
Betacianina ajuta la stimularea procesului specific ce are loc in ficat, cunoscut sub numele de faza a doua de detoxifiere, faza in care ficatul transforma toxinele periculoase (din alcool sau din mancare) si reziduurile metabolice in substante inofensive, care sunt ulterior eliminate din corp.
Betacianina are o multime de functii utile organismului, printre care se mai regaseste si grabirea anumitor reactii chimice cu rol in faza a doua de detoxifiere. Betacianina stimuleaza si bila, contribuind la o eliminare si mai eficienta a toxinelor din corp.
Din cauza stilului nostru de viata, ficatul se poate supraincarca cu toxine, iar urmarile sunt vizibile la nivelul starii generale de sanatate. Apar dureri de cap, oboseala cronica, raceli, diaree sau acnee. Nu sunt excluse starile de insomnie si de iritabilitate.
Detoxifierea se face consumand cate o ceasca sau doua de suc de sfecla rosie proaspat, dimineata, pe stomacul gol. Cele mai bune rezultate ale curei de detoxifiere cu suc de sfecla rosie se vor vedea dupa cateva zile. Poti incepe de la o perioada de trei zile si poti creste aceasta perioada si pana la o saptamana. Pe langa aceasta, o alimentatie mult mai usoara este recomandata pentru a ajuta procesul de detoxifiere.
In timpul detoxifierii este important sa reduci sau sa elimini de tot cafeaua, alcoolul, prajelile, zaharul si fainoasele rafinate si sa le inlocuiesti cu fructe si legume proaspete, cereale integrale si proteine care se digera usor, asa cum sunt iaurtul sau lintea.
Combina sfecla cu alte tipuri de sucuri, de morcovi, mere, telina, castravete, lamaie, pentru a avea un suc placut la gust. Cu toate astea, un consum in exces de suc de sfecla rosie poate duce la stari de greata, asa ca nu depasi cantitatile recomandate.
totuldespremame.ro