Dezbaterea publică “Autostrada pentru Moldova” a adunat la Piatra Neamţ peste 100 de susţinători ai autostrăzii Moldova – Transilvania

Astazi, 4 decembrie, la Piatra Neamt, a avut loc dezbaterea publica „Autostrada pentru Moldova”. La acest eveniment au fost invitati toti presedintii de Consilii Judetene din Regiunea de Nord-Est, parlamentarii, primarii de orase, municipii si municipii resedinta de judet din Regiunea de Nord-Est, oameni de afaceri, reprezentanti ai Camerelor de Comert si Industrie, reprezentanti ai Guvernului si reprezentanti ai administratiilor publice locale si centrale din Republica Moldova, reprezentanti ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru si ai Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova, precum si reprezentanti ai Guvernului României.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numarat dl. Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, dl. Mugur Cozmanciuc, deputat, dl. Boris Gherasim, vice-ministru al Transporturilor în Guvernul Republicii Moldova, dl. Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Botosani, dl. Valeriu Tarigradschi, presedintele Consiliului Raional Glodeni, Dl. Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, dl. Neculai Apostol, directorul executiv al ADR Nord-Est, dl. Petru Movila, deputat, dl. Tapu Nazare Eugen, senator, dl. Sova Lucian, deputat, dl. Siminovici Doru, presedintele Camerei de Comert Bacau, dl. Neculai Apostol, grupul de firme Kosarom, precum si alti reprezentanti ai societatii civile sau ai mediului de afaceri.

“Prin aceasta întâlnire am tras un semnal de alarma foarte clar catre Guvern cu privire la introducerea Autostrazii Moldova-Transilvania în Master Planul General de Transport al României. Singura sansa ca Moldova sa iasa din subdezvoltare este realizarea autostrazii care sa ne lege de Vestul României si al Europei. Este singura solutie care raspunde nevoilor întregii regiuni de Nord-Est si care sprijina si Republica Moldova în parcursul sau european. Sunt mâhnit ca niciun reprezentat al Guvernului nu a participat la acest eveniment. Eu am fost doar un facilitator. Suntem în al 12-lea ceas si introducerea în Master Planul General de Transport al României a autostrazii Moldova – Transilvania pentru a putea fi finantata cu bani europeni este sansa întregii regiuni de Nord-Est pentru mai multa bunastare, mai multe locuri de munca si mai multe investitii. Daca în periaoda urmatoare autostrada nu se va regasi între prioritatie incluse în MasterPlan, nu va exista nicio sansa sa o finantam pe bani europeni pâna în 2022”, a declarat Cristian ADOMNITEI, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.

„Felicit organizatorii si ma bucur ca exista un interes din partea României pentru deschiderea Republicii Moldova catre Europa.  Aceasta autostrada nu ajuta doar regiunea Moldovei din România ci, în egala masura, Moldova de pe malul stâng al Prutului. Am semnat rezolutia autostrada pentru Moldova cu toata încrederea ca acest proiect va prinde viata în urmatorii ani”, a declarat Boris Gherasim, vice-ministru în Guvernul Republicii Moldova.

“Fac un apel la toti factorii de decizie din Regiunea de Nord-Est, indiferent de culoarea politica, sa sustina acest proiect. Trebuie sa fim uniti pentru ca doar asa vom reusi sa convingem guvernul sa introduca autostrada în Master Planul General de Transport al României”, a Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Botosani.

„Cred ca acest proiect ar trebuie sa se numeasca autostrada pentru toata Moldova”, a declarat dl. Valeriu Tarigradschi, presedintele Raionului Glodeni.

„În numele oamenilor de afaceri din Iasi, dar si din celelalte judetene ale Regiunii de NE, fac un apel catre Guvernanti sa introduca autostrada Moldova – Transilvania ca obiectiv prioritar în Master Planul General de Transport al României. Noi am prezentat un document la acest document care prezinta pozitia noastra si argumentele pe care le-am adus în sustinere acestui proiect”, a declarat Paul Butnariu, Presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi.

“Felicit organizatorii. Este o investitie transregionala si, având în vedere ca pâna în 2022 România s-a angajat sa creasca indicatorii socio-economici din regiune într-un ritm alert, aceasta autostrada este cu atât mai necesara”, a Constantin Apostol, presedintele ADR Nord-Est.

“Reprezint un grup de firme cu 1100 de salariati, care plateste între 750.000 – 900.000 euro taxe lunar si care doreste sa fie partenerul acestui proiect. Noi, cei care sustinem bugetul statului, facem un apel ca împreuna sa facem tot ce ne sta în putinta sa ne dezvoltam. Trebuie sa gasim mijloace prin care sa atragem investitori cu potential financiar”, a declarat Neculai Apostol, grupul de firme Kosarom.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

AFIR va pune la dispoziția beneficiarilor Prețurile Maximale pentru proiectele de servicii finanțate prin Măsura LEADER

URMĂTORUL ARTICOL

Romanii din diaspora au ajutat persoanele nevoiase din tara

Ultimele știri de la Comunicate de presa