harta_europei_se_schimba

Din 2014 harta Europei s-ar putea schimba! Vezi care sunt cele doua state care isi vor independenta

Steagul galben cu dungi rosii si triunghi albastru, care reprezinta dorinta de separare a Cataloniei, a devenit o prezenta constanta pe strazile Barcelonei. Acelasi lucru se intampla si 2.000 de kilometri mai la nord, in Scotia, semn ca si aceasta tara se gandeste sa isi declare independenta, relateaza EurActiv.com
Toata atentia lumii este in prezent concentrata asupra problemelor din zona euro, dar unii analisti cred ca aceasta perioada ar putea sa ramana in istoria Europei ca momentul in care unele dintre cele mai importante tari au inceput sa se destrame.
Partidele din Scotia si Catalonia, care militeaza pentru independenta acestor state, se pregatesc anul viitor pentru organizarea unor referendumuri. Intre cele doua tari exista insa diferente semnificative. Daca Scotia a fost dintotdeauna privita drept un stat separat in cadrul Regatului Unit, dorinta de autoguvernare a Cataloniei dateaza inca din Evul Mediu.
Mai mult, guvernul britanic, condus de David Cameron, va sustine referendumul scotian, ce va avea loc in toamna lui 2014, desi nu este de acord cu ideea de separare. Pe de alta parte, oficialii de la Madrid au declarat ca vor lupta cu toate fortele impotriva referendumului.
“In ambele tari motivele separatiei sunt mai mult emotionale, decat de natura economica”, este de parere Alfred Bosch, un lider al Partidului Republican din Spania.
Numarul tarilor din intreaga lume s-a triplat incepand din 1945, dupa ce mai multe state din Africa si Asia au reusit sa se elibereze de sub dominatia coloniala.
“Trendul global urmeaza aceasta directie de ceva timp. Multe tari care nu erau independente in urma cu 20 de ani si-au castigat intre timp independenta si sunt acum membre cu drepturi depline in Uniunea Europeana”, spune Fiona Hyslop, secretar pentru afaceri externe in guvernul scotian.
Alte motive pentru care cele doua regiuni vor sa isi reclame independenta sunt dorinta pentru o identitate nationala proprie si nemultumirile privind impartirea banilor. Trendul ingrijoreaza in acelasi timp China si Rusia, care se tem ca minoritatile care traiesc in tara vor urma exemplul Scotiei si Cataloniei.
Nu se stie deocamdata ce va insemna exact o separare ale celor doua regiuni, in cazul in care referendumurile vor fi validate. Este neclar daca statele nou formate vor continua sa ramana membre in cadrul Uniunii Europene sau daca vor trebui sa aplice din nou, asa cum nu se stie nici ce moneda vor folosi acestea mai departe.
Toata atentia lumii este in prezent concentrata asupra problemelor din zona euro, dar unii analisti cred ca aceasta perioada ar putea sa ramana in istoria Europei ca momentul in care unele dintre cele mai importante tari au inceput sa se destrame.

Steagul galben cu dungi rosii si triunghi albastru, care reprezinta dorinta de separare a Cataloniei, a devenit o prezenta constanta pe strazile Barcelonei. Acelasi lucru se intampla si 2.000 de kilometri mai la nord, in Scotia, semn ca si aceasta tara se gandeste sa isi declare independenta, relateaza EurActiv.com
Toata atentia lumii este in prezent concentrata asupra problemelor din zona euro, dar unii analisti cred ca aceasta perioada ar putea sa ramana in istoria Europei ca momentul in care unele dintre cele mai importante tari au inceput sa se destrame. Partidele din Scotia si Catalonia, care militeaza pentru independenta acestor state, se pregatesc anul viitor pentru organizarea unor referendumuri. Intre cele doua tari exista insa diferente semnificative. Daca Scotia a fost dintotdeauna privita drept un stat separat in cadrul Regatului Unit, dorinta de autoguvernare a Cataloniei dateaza inca din Evul Mediu. Mai mult, guvernul britanic, condus de David Cameron, va sustine referendumul scotian, ce va avea loc in toamna lui 2014, desi nu este de acord cu ideea de separare. Pe de alta parte, oficialii de la Madrid au declarat ca vor lupta cu toate fortele impotriva referendumului. “In ambele tari motivele separatiei sunt mai mult emotionale, decat de natura economica”, este de parere Alfred Bosch, un lider al Partidului Republican din Spania. Numarul tarilor din intreaga lume s-a triplat incepand din 1945, dupa ce mai multe state din Africa si Asia au reusit sa se elibereze de sub dominatia coloniala. “Trendul global urmeaza aceasta directie de ceva timp. Multe tari care nu erau independente in urma cu 20 de ani si-au castigat intre timp independenta si sunt acum membre cu drepturi depline in Uniunea Europeana”, spune Fiona Hyslop, secretar pentru afaceri externe in guvernul scotian. Alte motive pentru care cele doua regiuni vor sa isi reclame independenta sunt dorinta pentru o identitate nationala proprie si nemultumirile privind impartirea banilor. Trendul ingrijoreaza in acelasi timp China si Rusia, care se tem ca minoritatile care traiesc in tara vor urma exemplul Scotiei si Cataloniei. Nu se stie deocamdata ce va insemna exact o separare ale celor doua regiuni, in cazul in care referendumurile vor fi validate. Este neclar daca statele nou formate vor continua sa ramana membre in cadrul Uniunii Europene sau daca vor trebui sa aplice din nou, asa cum nu se stie nici ce moneda vor folosi acestea mai departe.
 
 incont.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Decizie surpriza a antrenorului Victor Piturca: Aurelian Chitu de la Viitorul Constanta va fi titular pentru prima data in meciul amical cu Polonia

URMĂTORUL ARTICOL

In Romania se platesc 116 taxe si impozite, dar exista o tara in care locuitorii nu platesc niciun fel de taxe

Ultimele știri de la International

Megalopolisul NEOM

Megalopolisul Neom este un proiect ambițios de dezvoltare urbană în Arabia Saudită, parte a viziunii 2030