ULTIMĂ ORĂ:

Doliu in sportul romanesc

Doliu in sportul romanesc
Citit : 6 views Comentariu

În vârstă de 75 de ani, dublul campion mondial, Gheorghe Gruia, a murit după ce a suferit un infarct  în Mexic, ţară în care trăia de 36 de ani. „Mâna de aur” a handbalului românesc a cucerit titlul suprem alături de naţionala României în Cehoslovacia 1964 şi în Franţa în 1970. Inter dreapta, Gheorghe Gruia nu a evoluat niciodată pentru echipele naţionale de juniori sau de tineret ale României, fiind selecţionat direct la echipa mare, la doar un tur de campionat de la debutul său în prima ligă de handbal. În 1964, avea să joace primul său mare turneu final alături de echipa naţională (după ce în 1962 cucerise bronzul la la Campionatele Mondiale Studenţeşti din Suedia).

8 titluri de campion naţional cu Steaua a cucerit Gheorghe Gruia, dar şi Cupa Campionilor Europeni (1968).

„Sunt mândru că sunt dinozaur, că tot am văzut că s-a utilizat acest cuvânt în ultima vreme când s-a vorbit despre campionii mondiali. Din câte ştiu, dinozaurii au cucerit pământul. Din cinci campionate mondiale, generaţiile noastre au câştigat patru titluri şi sunt mândru că am reuşit acest lucru. Nu ne-a plăcut niciodată să pierdem. În 127 de meciuri la echipa naţională, nu ştiu dacă am pierdut cinci partide”.Gheorghe Gruia, în 2014, într-un interviu acordat în ProSport jurnalistului Marius Huţu.

În 2014, marele handbalist român revenea printre ultimele dăţi în ţară, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la câştigarea titlului mondial din 1964. Al doilea cucerit de România, primul al legendarului jucător. Puţină lume ştie că Gheorghe Gruia a devenit campion mondial la numai doi ani şi jumătate după ce s-a apucat de handbal. Până să câştige prima medalie de aur din palmares la Praga, fostul inter a practicat atletism şi volei. „Mi-a plăcut foarte mult să fac sport. Toţi care au făcut parte din acele generaţii au fost talentaţi, oameni cărora le-a plăcut sportul. Nu poţi să obligi un copil să facă sport dacă nu-i place, dragoste cu forţa nu se face. Însă sunt foarte mulţi copii cărora le place sportul, iar pe aceştia trebuie să-i îndrumi”, spunea Gruia la momentul festiv din 2014.