Dovleacul, una dintre cele mai raspandite legume, este bogat in antioxidanti si vitamine. Este sarac in calorii si contine vitamina A, flavonoizi polifenolici si caroten din abundenta.
Datorita cantitatii insemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modesta de sodiu (2 mg) si putine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protectia impotriva bolilor de inima, cancerului si impotriva disfunctiilor mentale.
Tine tensiunea in limite normale
Cel de-al doilea „ingredient” important pe care il contine dovleacul este potasiul. Acest mineral va energizeaza si tine tensiunea sub control. In plus, continutul bogat in fibre asigura buna functionare a digestiei si previne aparitia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cat si a cancerului.
Mierea si scortisoara au, de ase menea, proprietati excelente de vin decare, datorita multitudinii de elemente pe care le contin fiecare: vitamine, substante minerale, zaharuri, enzime, acizi organici, antioxidanti.
Aceasta combinatie ajuta la prevenirea cancerului si a afectiunilor inimii si regleaza functiile sistemului digestiv. De asemenea, scortisoara actioneaza asupra zaharului din sange, contribuind la eliminarea lui inainte de a fi transformat in grasime.
Ingrediente
– dovleac
– scortisoara
– miere
– coaja de lamaie
Mod de preparare
Se taie dovleacul in bucati mai mari, in forma dorita, apoi se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se unge cu miere si se presara scortisoara si coaja de lamaie, apoi se baga in cuptorul incins, la foc mic. Se coace cca 30 – 35 de minute.
evz.ro