Dublu eveniment la Galeria Dana, luni, 3 martie 2014! Vezi detalii

 

 

 

Galeria Dana invita publicul iesean la expozitia de grafica si pictura intitulata „ATELIERUL” a pictorului, poetului, eseistului Traian Mocanu si la lansarea cartilor de poezie „Atelierul I si II” si „Mielul de apa”, luni 3 martie, ora 18:00 in strada Cujba nr. 17.

Expozitia va fi prezentata de catre prof.univ.dr. Catalin Bordeianu, iar volumele de poezie vor fi recenzate de scriitorii Emilian Marcu si Horia Zilieru. De asemenea, va avea loc un concert de muzica de jazz sustinut de formatia Transfer Maxi Band a Scolii populare de Arte „Titel Popovici” Iasi. 

 

„In lucrarile sale de grafica, artistul plastic Traian Mocanu pare ca deruleaza filmul unei munci desfasurate in singuratatea eremita a atelierului, conturand profilul unui artist care exploreaza autonomia expresiva a liniei care da astfel contur unui univers oniric intr-o „zidire de imagini”. Desenul sau este „muzica a memoriei”, muzica a straturilor abisale, continua visul interior, fantasticul aparand ca o imanenta a realului care introdus in anumite contexte se irealizeaza. Elementele reale functioneaza ca simboluri incorporand nostalgii sau contradictii existentiale.

 

Grafica artistului pare o exorcizare a dezintegrarii ontologice, a vrajii si a mortii, un adevarat descantec de alungat uratul. Lucrarile artistului creaza o atmosfera, subtila si plina de simboluri, acestea sugereaza mai degraba decat afirma, sau mai bine spus evoca in loc sa descrie. Pentru Traian Mocanu, atitudinea esentiala a materializarii poetice capata sensul afirmatiei lui Hugo Friedrich: Poezia devine o activitate care, foarte singuratica, isi proiecteaza jocul oniric si muza magica intr-o lume anihilata. Ceea ce exprima poezia in ultimele straturi semantice sunt figuri si tensiuni abstracte, intr-o infinita polivalenta semantica” (Maria Bilasevschi).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Lucrarile scrise ale asistentilor medicali care isi doresc un loc de munca in Institutul de Oncologie Iasi au fost corectate

URMĂTORUL ARTICOL

Targ de cadouri pentru Mama – eveniment inedit la Iulius Mall in acest weekend (1-2 martie 2014)

Ultimele știri de la Eveniment