Duminica, 22 decembrie, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iasi va sustine un concert extraordinar, in premiera, la Palatul de Cultura „Taras Sevcenko” din Ucraina

 

 

 

Potrivit unui anunt facut de Institutul Cultural Roman (ICR), in ziua de duminica, 22 decembrie, de la ora 16:00, Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iasi va sustine un concert extraordinar, in premiera, la Palatul de Cultura „Taras Sevcenko” din Ismail, regiunea Odesa, Ucraina. Evenimentul marcheaza 110 ani de la trecerea in eternitate a lui Gavriil Musicescu, renumit compozitor, muzicolog si dirijor roman, nascut in 1847, la Ismail, in sudul Basarabiei.

 

 

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Generala Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Asociatia National-Culturala a Romanilor din Regiunea Odesa „Basarabia”. Programul cuprinde colinde, lucrari corale semnate de Gavriil Musicescu, precum si creatii ale compozitorilor romani contemporani. Intrarea la concert este libera. 

 

Gavriil Musicescu a fost unul dintre primii muzicologi care au studiat in profunzime folclorul romanesc. Personalitate polivalenta, a alaturat operei sale de creatie una de promovare a valorilor artistice romanesti si de educatie muzicala. In Catedrala „Acoperamantul Maicii Domnului” din Ismail, unde a cantat si a condus corul, sunt pastrate manuscrise ale muzicianului roman.

 

In 1876, Gavriil Musicescu preia conducerea Corului Mitropolitan din Iasi, al carui dirijor va fi pana la sfarsitul vietii (1903). In aceasta postura, muzicianul va renova radical formatia, prin inlocuirea vocilor de copii cu voci feminine si printr-o dificila dar profitabila munca de permanentizare si instruire muzicala a membrilor corului. In fruntea acestui ansamblu, considerat primul cor profesionist romanesc, el a initiat o adevarata scoala de interpretare a muzicii corale romanesti.

 

bzi.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Cristian Ciocan la invins vineri seara (20.12.2013) pe americanul Kevin Johnson intr-un meci la categoria grea, ce a avut loc la Hamburg

URMĂTORUL ARTICOL

Iesenii au luat deja cu asalt supermarketurile din oras pentru cumparaturile de sarbatori!

Ultimele știri de la Actualitate