Duminica, 3 noiembrie 2013, Opera Nationala Romana Iasi va invita la spectacolul aniversar Tosca, opera in trei acte de Giacomo Puccini

 

Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul aniversar Tosca, opera în trei acte de Giacomo Puccini, în interpretarea extraordinară a soliștilor, corului, orchestrei, baletului și corului de copii a O.N.R.I, duminica, 3 noiembrie 2013, de la ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului National. Invitat special – dirijorul József Horváth (Opera Națională Română Cluj-Napoca). Dirijor Juniorii Operei – Raluca Zaharia.

 

Regia îi aparține lui Ognian Draganoff (Bulgaria). Decor – Boris Stoynov (Bulgaria). Costume – Tzvetanka Petkova Stoynov (Bulgaria).

Evenimentul de gală va marca 57 de ani de la înființarea Operei ieșene.

 

József Horváth este un dirijor complex ce abordează o variată paletă stilistică, ce valorifică lucrări din repertoriul universal şi românesc. A absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, perfecţionându-se apoi cu reputaţi muzicieni din întreaga lume. Din anul 1999, József Horváth este dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 al Operei Române din aceeaşi localitate. În 2011 a fost şi director artistic al Festivalului „Liszt 200”, eveniment de anvergură ce a cuprins numeroase concerte, recitaluri şi diverse alte manifestări artistice.

 

József Horváth a înfiinţat Orchestra “Classica” din Cluj-Napoca, al cărei director artistic este,  scopul fomaţiei fiind promovarea tinerilor artişti transilvăneni. Dirijorul clujean este adesea invitat de orchestrele filarmonice din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, colaborează cu Orchestra de Cameră  şi Orchestra Naţională Radio,  Corul Academic Radio şi Corul Radiodifuziunii din Budapesta.

 

Viziunea regizorală asupra spectacolului de la Opera ieșeană, montat în 2011, este una inedită, după ce Ognian Draganoff a montat Tosca la Opera Națională Macedonia, în 2004, precum și la Opera Națională Timișoara, în 2007. “Am abordat acest spectacol din prisma experienței mele. Nu este un spectacol modern, nu îmi place termenul, cred că este mai curând clasic. Este însă mai agresiv și am vrut să exprime peisajul dominat de exhibiționism de la Palatul Farnese” a spus regizorul.

 

 Din distribuție fac parte:

Floria Tosca  –  Irina Scafaru

Mario Cavaradossi  –  Cosmin Marcovici

Scarpia  –  Oleg Ionese  

Sacristanul  –  Iulian Sandu

Angelotti  –  Octavian Dumitru

Spoletta   –  Andrei Apreotesei (debut)

Sciarrone   –  Eduard Sveatchevici

Temnicerul   – Victor Zaharia

Roberti  – Traian Hudumeac

 

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la prețul de 10 lei.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Personalitati ale Iasului (6) – Stefan Procopiu

URMĂTORUL ARTICOL

Conferinta Dorel Visan – “Omul si taina lui”, miercuri 6 noiembrie 2013, la Casa de Cultura a Studentilor Iasi

Ultimele știri de la Eveniment