Economia zonei euro este în pericol.

Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanță din ultimul an pe măsură ce scăderea prețurilor nu a reușit să stimuleze activitatea economică, ceea ce pune noi presiuni asupra Băncii Central Europene să introducă noi stimulente.

Potrivit sondajului Composite Purchasing Managers Index (PMI), realizat de Markit, indicele care evaluează activitatea din industrie și servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie. Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub așteptări, ceea ce sugerează că atât cererea cât și creșterea în zona euro continuă să fie slabe. Markit susține că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanță din ultimul an.

Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limită însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanție că în 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii’, a declarat Chris Williamson, economist șef la Markit. ‘Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE’, a adăugat Chris Williamson.

Săptămâna trecută, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că BCE este gata să răspundă la riscul unei spirale deflaționiste. Următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 22 ianuarie iar analiștii intervievați de Reuters estimează ca BCE va începe să cumpere obligațiuni suverane la începutul lui 2015.

 

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

ARTICOL PRECEDENT

Klaus Iohannis si Victor Ponta participa la ceremonia de investitura a noului sef al Statului Major General al Armatei

URMĂTORUL ARTICOL

Codul galben prelungit la Iasi

Ultimele știri de la Economic