Neplacere specifica mai ales femeilor, vergeturile apar din cauza diminuarii fibrelor de colagen si de elastina din piele. Vergeturile sunt mai frecvente in anumite perioade de modificari ale texturii pielii, cum sunt adolescenta si sarcina, dar si atunci cand survin fluctuatii de greutate (ingrasarea sau slabirea brusca).
La inceput, au culoarea violacee (6-12 luni), dupa care capata o nuanta sidefata (cele mai vechi de un an), prezentandu-se, de cele mai multe ori, sub forma unor cicatrici liniare. Cel mai adesea, vergeturile apar pe solduri, coapse, pe fese si in zona sanilor.
„Pentru a preveni aparitia vergeturilor, aplicati local creme hidratante si evitati baile lungi, fierbinti si totodata cresterile rapide in greutate. Chiar daca aceste lucruri sunt respectate, vergeturile pot aparea, deoarece au un puternic substrat genetic”, explica medicul Adina Dobritoiu, specialist dermatolog. Eliminarea vergeturilor este imposibila, insa exista diverse proceduri care le fac mai putin vizibile.
1. LASERUL
In vergeturile de mici dimensiuni, aflate in stadii incipiente, laserul este o optiune potrivita de tratament. Undele laser actioneaza prin sinteza de colagen si elastina, ceea ce favorizeaza refacerea tesuturilor, reducand, in acelasi timp, si inflamatia si roseata. Pentru vergeturile mai vechi (alb-sidefii), sunt indicate laserul fractional si peeling-ul laser.
Prin laserul fractional, se stimuleaza regenerarea tesuturilor, pielea recapatandu-si fermitatea. De pilda, cu ajutorul laserului ProFractional se pot face microexcizii la nivelul tesuturilor, astfel fiind indepartate portiunile lezate de la nivelul pielii. Prin tehnologia care combina laserul fractional si radiofrecventa se obtin rezultate bune in tratarea vergeturilor, avand ca rezultat intinerirea si regenerarea pielii.
Prin peeling-ul laser, se stimuleaza fibroblastul (celula generatoare de colagen si elastina), pielea fiind regenerata din profunzime, iar aspectul vergeturilor este atenuat.
2. MEZOTERAPIA
Procedura presupune injectarea la nivelul dermului a unui coctail de substante care au ca efect refacerea tesutului conjunctiv. Printre acestea se numara proteinele, enzimele, acidul hialuronic, oligoelementele (zinc, fier, cupru), antioxidanti, colagen si elastina. Pentru rezultate mai bune, mezoterapia se poate asocia cu tratamentul cu lumina intens pulsata (IPL).
3. PEELING-UL CHIMIC
Indeparteaza straturile superficiale ale pielii, stimuland sinteza de colagen. Astfel, pielea capata un aspect ferm, iar vergeturile sunt estompate.
4. MICROPIGMENTAREA
Prin aceasta procedura, vergeturile alb-sidefii se pigmenteaza cu nuante asemanatoare pielii, ceea ce ajuta la reducerea vizibilitatii lor.
5. ULTRASUNETELE
Sedintele cu ultrasunete, in cadrul carora se folosesc diverse creme, promit diminuarea vergeturilor in proportie de pana suta la suta in cazul celor incipiente.
6. ROLLER-ELE DERMATOLOGICE
Aceste dispozitive de unica folosinta folosesc ace foarte subtiri, creand incizii foarte fine in piele (care se inchid in cel mult 2 ore), stimuland producerea de colagen si elastina. Cu ajutorul acestor dispozitive, are loc o restrucurare cu celulele proprii, pe acelasi principiu cu cel al tratamentului cu lumina fractionala.
7. INTERVENTIA CHIRURGICALA
Vergeturile se pot elimina si pe cale chiururgicala, fie individual, fie in cadrul unei operatii complexe precum abdominoplastia (in cadrul careia se indeparteaza excesul de piele si de grasime de la nivelul abdomenului). O alta varianta este liftingul de coapse, la care se poate recurge atunci cand vergeturile se afla la acest nivel.
Cremele au eficienta redusa
In ciuda promisiunilor ca pot „sterge” vergeturile, cremele au eficienta redusa in acest caz. Aplicate cu regularitate, cremele ajuta la prevenirea vergeturilor. Cele mai indicate sunt produsele care contin vitaminele A, C si E (care au efect antioxidant), acid citric si acid hialuronic. Masajul bland cu astfel de produse regenereaza celulele pielii si imbunatatesc circulatia sangvina. Cremele cu vitamina A nu sunt indicate gravidelor, pentru ca se pot absorbi prin piele, daunand fatului.
Vergeturile pot fi atenuate
Vergeturile sunt, de fapt, cicatrici aparute pe tesutul cutanat si care au un caracter definitiv. Din nefericire, inca nu s-a gasit o solutie prin care vergeturile sa dispara complet, dar secretul pentru a scapa de disconfortul psihic produs de existenta lor este gasirea acelor modalitati dermatocosmetice care sa le faca mai putin vizibile.
Putem atenua vergeturile prin diverse metode de peeling chimic. In cadrul acestei metode se folosesc lotiuni sau creme cu vitamina A acida, care provoaca exfoliere la nivelul pielii si astfel stimuleaza regenerarea straturilor profunde ale acesteia. Alte vitamine care par a proteja pielea de aparitia vergeturilor sunt vitaminele B5, C si E.
In scop protectiv, se mai pot recomanda cremele care hidrateaza pielea si au in compozitie colagen, elastina, aloe, vitamine si coenzima Q10 . In afara peeling-ului, medicul dermatocosmetolog poate asocia metode de laserterapie, proceduri de mezoterapie cu substante adecvate sau chirurgia plastica.
clicksanatate.ro